Γεύσεις μεσογειακές που θα σε ταξιδέψουν

28.02.2013
Ίσως δεν μπορούμε να σε ταξιδέψουμε σε μέρη εξωτικά και ονειρεμένα, μπορούμε όμως να «αποπλανήσουμε» τη γεύση σου με μοναδικές συνταγές από την Τυνησία, που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο και χαρίζουν μοναδικές στιγμές γευστικής ευδαιμονίας!

Μια χώρα με δυνατές αντιθέσεις, με το βόρειο μέρος της να βρέχεται από τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου και το νότιο να χαρακτηρίζεται από τη μαγεία της ερήμου και των οάσεων, η Τυνησία ξέρει καλά να κερδίζει τον ταξιδευτή με την αστείρευτη ομορφιά της αλλά και με την πολύ καλή τουριστική υποδομή της. Όλα σε τούτο τον τόπο φαίνονται πρωτόγνωρα, μαγικά, μεθυστικά! Και αν σου φαίνεται κάπως μακριά για να τη δεις, εμείς τουλάχιστον βρήκαμε τον τρόπο για να τη... γευτείς!

Γεύσεις μεσογειακές
Η τυνησιακή κουζίνα είναι ουσιαστικά η ένωση αραβικών, ευρωπαϊκών και οθωμανικών στοιχείων. Όπως και στις άλλες μεσογειακές χώρες, το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγεται χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή πολλών πιάτων, που περιλαμβάνει ολόφρεσκα ψάρια (ψητά, τηγανητά ή με κόκκινη σάλτσα και κάππαρη στο φούρνο) και θαλασσινά σε μεγάλη ποικιλία αλλά και καλά κρεατικά (ψητά ή μαγειρεμένα με αρκετά μπαχαρικά).

Τυνησιακές σπεσιαλιτέ
Το παραδοσιακό φαγητό της Τυνησίας είναι το κους κους με αρνάκι και διάφορα λαχανικά, το οποίο όμως μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και η κούσα, δηλαδή, αρνάκι στο φούρνο με πιπεριές, ντομάτα, πατάτες, καρότα, πασπαλισμένο με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, και το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ριζότο αρωματισμένο με σαφράν, πιπεριές πράσινες, κρεμμύδι ξερό, σταφύλια (ή σταφίδες) και ψητή ντομάτα.

Το πιο δημοφιλές ορεκτικό είναι το μπρικ, ενώ δεν λογίζεται παραδοσιακό τυνησιακό τραπέζι χωρίς τη χαρίσα ?είδος καυτερής κόκκινης σάλτσας?, τη σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά, ελιές και αβγό, τόνο στο λάδι, καροτοσαλάτα με ψημένο και ψιλοκομμένο καρότο, ελαιόλαδο, σκόρδο και μπαχαρικά, το ταζίν είδος φαγητού σαν το δικό μας παστίτσιο, με πατάτα, τυρί, αβγό και μαϊντανό, κεφτεδάκια με αβγά και κόκκινη σάλτσα, πικάντικα χορτοπιτάκια τα «Δάχτυλα της Φατμέ», δηλαδή τραγανά ρολάκια με λαχανικά, πατάτα πουρέ, μπαχαρικά, τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, και τη μεσουία, πιπεριές πράσινες ψημένες και λιωμένες.

Για κάθε πληροφορία για την Τυνησία, απευθύνσου στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Τυνησίας: τηλ.: 210-6749791, 210-6717590.

site: www.tunisietourisme.com.tn

Κείμενο: Ιωάννα Παραβάλου