Ιταλια (Τοσκάνη): CACCIUCCO - Ψαρόσουπα

23.01.2012

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κιλά διάφορα ψάρια και θαλασσινά
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 σέλερι ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαίντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο
  • 6 ντομάτες τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 6 φέτες ψωμί χωριάτικο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια και κρατάμε τα κεφάλια και τα κόκαλα. Ψιλοκόβουμε τα θαλασσινά. Σοτάρουμε στο 1/3 του ελαιόλαδου το κρεμμύδι και το σέλερι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το θυμάρι, τα ψαροκέφαλα και τα κόκαλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις πάρουν χρώμα τα κεφάλια, σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε 6 φλιτζάνια νερό, την ντομάτα, αλατοπίπερο και βράζουμε για μισή ώρα. Σουρώνουμε προσεκτικά. Καίμε το μισό ελαιόλαδο που έχει μείνει και τσιγαρίζουμε τα θαλασσινά για 7 λεπτά. Βάζουμε και τα φιλέτα των ψαριών και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Μεταφέρουμε ψάρια και θαλασσινά σε χαρτί κουζίνας. Τηγανίζουμε το ψωμί στο υπόλοιπο λάδι σε καθαρό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα. Μοιράζουμε στα πιάτα το ψωμί, από πάνω τα ψαρικά και τη σούπα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

ΣΗΜ.: Παραδοσιακή ιταλική συνταγή, που ανταγωνίζεται τις γνωστές ψαρόσουπες άλλων χωρών και περιοχών. Οσο μεγαλύτερη η ποικιλία θαλασσινών και ψαριών στη σούπα τόσο καλύτερη η τελική της γεύση. Επίσης, στην τελική φάση της σούπας μπαίνουν και πολλά οστρακοειδή. Το όνομά της προέρχεται απο την τουρκική λέξη «kucuk» (η οποία σημαίνει μικρό) επειδή οι ψαράδες στο Λιβόρνο πριν από τρεις αιώνες περίπου ήταν στην πλειοψηφία τους Τούρκοι και έφτιαχναν με μικρά ψαρικά αυτήν τη σούπα.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ