Νουνεχείς την Αγια Νύχτα

09.01.2012
Η προτροπή για την κατανάλωση λίγου αλκοόλ συχνά πέφτει στο κενό, ιδίως κατά τις γιορτινές μας εξόδους.

Aπό τον Dr ΣTEΦANO KAPAΓIANNOΠOYΛO

Υπάρχουν, ωστόσο, «ιατρικές συμβουλές», βασισμένες στον μεταβολισμό του οινοπνεύματος, που μετριάζουν τις αρνητικές συνέπειες, ενώ μεγεθύνουν την απόλαυση του αλκοόλ.

1ο ΜΥΣΤΙΚΟ: Μία ώρα πριν από την κατανάλωση του ποτού, φάτε ένα κομμάτι τυρί μαζί με τρία ασπράδια αβγών (βραστά ή τηγανητά) και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Οι πρωτεΐνες είναι ολιγοθερμιδικές τροφές. Σε αυτό το μικρό κολατσιό, αποφύγετε τόσο τα αλμυρά όσο και τα γλυκά.

2ο ΜΥΣΤΙΚΟ: Οταν παρέλθουν τα 60 λεπτά, αρχίστε να «δοκιμάζετε» το ποτό. Αν σκοπεύετε να παραμείνετε σε ευχάριστη διάθεση και με διαύγεια πνεύματος, πρέπει καθ’ όλο το βράδυ να πίνετε το ποτό με μικρές γουλιές, σαν να το δοκιμάζετε. Η «τεχνική» αυτή θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε το άρωμα, τη γεύση και το χρώμα του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γνωρίζουμε από έρευνες ότι απολαμβάνουμε το ποτό κατά 70% μέσω του χρώματος και του αρώματός του. Πριν καν το γευτούμε, είμαστε ήδη προκατειλημμένοι από την όψη του στο ποτήρι. Το 20% του αλκοόλ που θα καταναλώσετε τα πρώτα 20 λεπτά θα απορροφηθεί ταχύτατα από τον οισοφάγο και το στομάχι, και θα κυκλοφορήσει στον οργανισμό. Τη δράση του θα την αισθανθείτε αν «ακούτε» τις αντιδράσεις σας. Το υπόλοιπο 80%, ανάμεικτο με τις τροφές που βρήκε στο πεπτικό σύστημα, θα αρχίσει να περνάει αργά και σταδιακά στο αίμα. Οι τροφές που προϋπήρχαν στο στομάχι λειτουργούν σαν σφουγγάρι. Παρεμποδίζουν ουσιαστικά τη διαδικασία της αφομοίωσης (καύση και μεταβολισμό) του ποτού και την εμφάνιση της μέθης. Η συνταγή τού «πίνω (όλο το βράδυ) και δεν μεθώ» είναι η χρονική διασπορά μικρών ποσοτήτων ποτού συνδυαστικά με άφθονη λήψη πρωτεϊνούχων τροφών. Ολες οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ασπράδι αβγού, τυρί, πλήρες γάλα ) καθώς και το φυστικοβούτυρο είναι κατάλληλες επιλογές.

3ο ΜΥΣΤΙΚΟ: Ενας άλλος τρόπος για να επιτύχετε αύξηση της ποσότητας του ποτού και μείωση του αλκοόλ είναι να του προσθέσετε νερό και παγάκια. Αποφύγετε τα αεριούχα μεταλλικά νερά. Περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, που διευκολύνει την ταχύτερη απορρόφηση του αλκοόλ, «φουσκώνουν» το πεπτικό και σας επιφορτίζουν με το άχρηστο και επιβλαβές νάτριο (αλάτι). Καλή επιλογή συνιστούν το φρέσκο ντοματόζουμο και οι χυμοί φρούτων.

4ο ΜΥΣΤΙΚΟ: Αποφύγετε τις αλατισμένες τροφές, όπως τα τσιπς. Το αλάτι δημιουργεί ταχύτατα αίσθημα δίψας, που θα σας παρασύρει στην κατανάλωση αλκοόλ. Το οινόπνευμα φυσιολογικά προκαλεί έντονη διούρηση, αυτή με τη σειρά της αφυδάτωση και η τελευταία, αντανακλαστική δίψα, που ωθεί σε υπέρμετρη λήψη αλκοόλ. Απεμπλακείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

5ο ΜΥΣΤΙΚΟ: Το αλάτι των υγρών που προσθέτουμε στο ποτό προκαλεί δίψα. Ωστόσο, το οινόπνευμα των ποτών δημιουργεί σε αρκετά άτομα αντιδραστική υπογλυκαιμία, δηλαδή αιφνίδια πτώση ζαχάρου στο αίμα, μέσω ενός «λανθασμένου» ηπατικού μηχανισμού. Η υπογλυκαιμία προκαλεί ψυχική ευερεθιστότητα, αίσθημα αδυναμίας, πείνα, ταχυκαρδία και υπεριδρωσία. Ο συνδυασμός χαμηλού ζαχάρου με ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα αλκοόλ προκαλούν στον οργανισμό «τοξικές συνθήκες».

Οι ευφυείς «δοκιμάζουν» το ποτό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Γνωρίζουν ότι για να μεταβολίσει ο οργανισμός 2-3 ουίσκι, δηλαδή ποσότητες ίσες με 2-3 μεζούρες (2-3 «δαχτυλήθρες» του μπαρ), χρειάζεται κατά προσέγγιση 2 ώρες. Αν καταναλώσετε 4 «δαχτυλήθρες» σε λιγότερο από 120 λεπτά, απλώς «πνίγετε» τον εγκέφαλό σας στο αλκοόλ.

Η εμφάνιση των ανεπιθύμητων παρενεργειών της μέθης εξαρτάται από την ποσότητα του οινοπνεύματος στο ποτό όσο και από το σωματικό βάρος του πότη. Οι γυναίκες είναι βιολογικά δύο φορές πιο ευαίσθητες στο οινόπνευμα έναντι των αντρών. Πλην της συνήθους διαφοράς βάρους, υπάρχει και μια έλλειψη ενός ενζύμου στο στομάχι τους που τις καθιστά συγκριτικά πιο ευάλωτες.

Η ποσότητα οινοπνεύματος που θεωρείται «κανονική» για έναν φυσιολογικό άρρενα: 2 ποτηράκια κρασί (150 ml), 1 κουτάκι μπίρας (360 ml) ή 1 ποτήρι ουίσκι (30 ml). Το λίγο κρασάκι δρα «καρδιοπροστατευτικά»... το πολύ στέλνει συχνά τον πότη στην εντατική. Είναι αληθές ότι το «λίγο κρασάκι» είναι πράγματι πολύ λίγο στα μάτια του ηδονολάγνου υπερκαταναλωτή. Παρά τις συμβουλές και τις νουθεσίες για «υπεύθυνη» διασκέδαση, πολλοί περισσότεροι «πνίγονται» σε ένα μπουκάλι παρά στον ωκεανό.