Γιορτές στην Ελλάδα

09.01.2012
«Εκοίταξα στον ουρανό και ε?δα δυο λαμπάδες Και με το καλωσόρισες καλές σας εορτάδες Και πάλι ξανακοίταξα και ε?δα δυο στεφάνια Και με το καληνύχτισμα καλά σας Θεοφάνια!»

Χριστούγεννα με την παράδοση
Περισσοτερο από ποτέ, εφέτος οι εποχές απαιτούν τις γιορτές παραδοσιακές, να καταλήξουν οι δυσκολίες της χρονιάς γύρω από ένα ζεστό τραπέζι με τους δικούς μας ανθρώπους, να ανοίξει το σπίτι να δεχτεί την ευλογία της χαράς... Ολοι αναζητούμε πια γεύσεις οικείες, νοσταλγικές, που μας θυμίζουν Χριστούγεννα ξένοιαστα, μας ξαναγυρίζουν στη μαγεία των παιδικών μας χρόνων. Ο χάρτης της ελληνικής γεύσης είναι γεμάτος τέτοιες συνταγές, που μαγειρεύονται εύκολα και χορταίνουν πολλούς με λίγα έξοδα, αφού κάθε τοπική κουζίνα είναι βασισμένη στη λιτότητα, αναζητώντας τη νοστιμιά μέσα από ελάχιστα βασικά υλικά.

Θεσσαλικά και... λαχταριστά
Βασιλόπιτα είχε μέσα, εκτός από το νόμισμα, ένα κομμάτι κλήμα, άχυρο ή χορταράκι, μία μικρή πέτρα και έναν σπόρο καλαμποκιού. Ο νοικοκύρης την έκοβε και τη μοίραζε σε όλους. Σε όποιον τύχαινε το κλήμα θα είχε πολλά σταφύλια, σε όποιον τύχαινε η μικρή πέτρα θα είχε καλή υγεία, όποιος έπαιρνε το άχυρο θα αποκτούσε πολλά ζώα, όποιος έβρισκε το νόμισμα θα γινόταν πλούσιος, ενώ το καλαμπόκι σήμαινε πλούσια σοδειά.

Επιμέλεια - Food styling: mime.com
Φωτογραφίες: white studio