Γαρίδες με λαχανικά και αβοκάντο αλά Pandespani

29.03.2012
Εύκολη, γρήγορη, νηστίσιμη αλλά και ερωτική συνταγή

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στα σκληρότερα που αναμένονται δεν περιλαμβάνεται η ερωτική διατίμηση. Υποθέτω λοιπόν, πως η ευρηματική, ευφάνταστη και αναμφίβολα αποτελεσματική ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να εξαφανίσει από την αγορά και την ανθρώπινη συμπεριφορά το ερωτικό παιχνίδι, θεωρώντας το για παράδειγμα οικονομικά δαπανηρό και χρονοβόρο, μια και ίσως σπαταλάει την πολύτιμη στις μέρες μας ενέργεια των πολιτών σε μη παραγωγική (με την έννοια της αποτιιμήσιμης σε νόμισμα) για την χρεωμένη χώρα δραστηριότητα. Και παρότι μη παραγωγικό, μάλλον δεν φαίνεται να θεωρείται ούτε επικίνδυνο για την δημόσια υγεία όπως το τσιγάρο ή τα ναρκωτικά, αφήστε που και όταν χρησιμοποιεί κρεβάτι, μόνον σε εξτρίμ φετιχιστικές περιπτώσεις αυτό απαιτεί να είναι αυθεντική κλίνη δημόσιου νοσοκομείου.

Χωρίς να παραβλέπω την μαεστρία της ηρωικής πολιτικής σκηνής, με την οποία χειρίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια την καυτή ελληνική κατάσταση δίνοντας πραγματικές και βιώσιμες λύσεις ώστε να μην πηγαίνουμε αδιάβαστοι από μνημόνιο σε μνημόνιο και απ’ το κακό στο χειρότερο (το χείριστο δεν ήρθε ακόμη), υποστηρίζω ότι “προς τιμή τους” σε όσα έσωσαν με νύχια και με δόντια στο τραπέζι των πρόσφατων διαπραγματεύσεων οι ικανότατοι και διόλου παρτάκηδες αρχηγοί των κομμάτων, περιλαμβάνεται και η μη φορολόγηση του σεξ μετά των foreplay και των after τζουγου-τζουγου, εάν και όπου υπάρχουν. Ελέχθη δε, πως αυτό συνέβη για δυο σημαντικούς λόγους: πρώτος λόγος, γιατί η εν λόγω πράξη θεωρήθηκε φτηνή και, σε τέτοιες μέρες ζόρικες, πιο βασική για την ανθρώπινη ύπαρξη από το φαγητό… Κι ο δεύτερος λόγος: φευ, επειδή ακριβώς, ρεαλιστικά, ένα τόσο δίκαιο και ευαίσθητο κοινωνικά κράτος όπως το ελληνικό, θα ήταν δύσκολο να στηρίξει και να πραγματώσει σε ευρεία κλίμακα ένα φιλόδοξο και αγαπησιάρικο πλάνο, που θα είχε στόχο να μοιράζει στους πολίτες π.χ. φιλιά και αγγίγματα, ερωτικούς εναγκαλισμούς και -έστω περιστασιακούς- οργασμούς αλλά με …κουπόνια, όπως κατ’ αναλογία γίνεται πια με το συσσίτιο για τους πεινασμένους στο κέντρο της Αθήνας ή με το γάλα στα σχολεία για να μην λιποθυμούν οι μαθητές.

Οπότε έχοντας κατά νου πως όλα βαίνουν σούπερ καλώς και όντας απερίσπαστη από τα τεκταινόμενα και τα πιθανολογούμενα περί αφίξεως ημερών αναλόγων κατοχής (την οποία προφανώς δεν γνωρίζω αλλά) που κάποιοι αφελείς ή φεγγαρολουσμένοι τολμούν να υπαινίσσονται πως έρχονται, χωρίς φόβο, άγχος και δεύτερη ή τρίτη σκέψη (λέμε τώρα), συνδράμω στο παντεσπανικό μενού κάνοντας την εδώ συνταγή για πρώτο πιάτο.

Λέγεται πως η κατανάλωση αβοκάντο τονώνει την ερωτική διάθεση και πως οι γαρίδες συγκαταλέγονται στα αφροδισιακά. Το σίγουρο είναι πάντως πως και τα δυο παρέχουν στον οργανισμό την βιταμίνη Β6, το ίδιο δε κάνουν τα καρότα και ο αρακάς. Άρα εμμένω στην επιστημονική προσέγγιση που λέει ότι το σύμπλεγμα βιταμινών B παίζει ενεργό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που συμμετέχουν στη σεξουαλική διέγερση. Av πάλι βρίσκετε χαλαρή την υποστήριξη της ένταξης της συνταγής στο εποχιακό ερωτικό concept “sweet and spicy”, προτείνω να ανακηρυχθεί ο χουρμάς ως υλικό-ορισμός του ερωτικού placebo! Η όποια κυνική μου διάθεση ουδεμία σχέση έχει με την νοστιμιά του ελαφρώς γλυκού και πικάντικου πιάτου, που στέκεται με ή χωρίς ερωτικό πλάνο και σίγουρα ανεξαρτήτως Βαλεντίνων.

Η συνταγή

Προετοιμασία: 20 λεπτά ανάλογα με τις επιδόσεις σας όχι στο σεξ αλλά στο καθάρισμα των γαρίδων. Αν πάρετε καταψυγμένες γαρίδες, το εγχείρημα γίνεται ακόμη πιο εύκολο. Το πιάτο μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα, τα λαχανικά ειδικά ακόμη και την προηγουμένη. Ετοιμάστε το πλήρως στα μπολ και αφήστε το σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
2 καρότα σε μικρά κυβάκια
1 πατάτα σε μικρά κυβάκια
170 γραμ. αρακά
12 γαρίδες
80 γραμ. κρεμμυδάκια και αγγουράκια πίκλες σε λεπτές φέτες
2 χουρμάδες ψιλοκομένους (κυβάκια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο και ¼ φλ. χωριστά
1 αβοκάντο καθαρισμένο
1 πρέζα μπούκοβο (τσίλι)
χυμός από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
4 μικρά φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Ρίχνετε καρότα, πατάτα και αρακά σε κατσαρόλι με αλατισμένο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τις φετούλες από τις πίκλες, τους χουρμάδες, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύετε.
Βάζετε το αβοκάντο με το ¼ φλ. ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και το μπούκοβο στο μούλτι μέχρι να έχετε πουρέ. Τον αδειάζετε στα λαχανικά, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται (θα χρειαστεί πιθανότατα λίγο αλάτι, ρίξτε το για να ισορροπήσει η γεύση). Προσθέστε πιπέρι.

Κάνετε τις γαρίδες: Τις καθαρίζετε κόβοντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος και την μαύρη γραμμή που υπάρχει στη ράχη.

Σημείωση: Ο πιο εύκολος τρόπος είναι (αφού αφαιρέσετε το κεφάλι) να κόψετε με ψαλίδι κατά μήκος της ράχης ώστε να βγει το κέλυφος μαζί με τα πόδια και στη συνέχεια βγάζετε τη φλεβίτσα της άμμου.
Ψήνετε τις γαρίδες στον ατμό πάνω από νερό που μόλις βράζει για 5-6 λεπτά, μέχρι να είναι ροζ (μην τις αφήσετε παραπάνω, θα είναι σκληρές). Τις βγάζετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε μικρές μπουκιές, κρατώντας τις 4 ολόκληρες.

Σερβίρισμα: Moιράζετε το μίγμα των λαχανικών με τη σάλτσα αβοκάντο σε 4 μπολ στρωμένα με τα πράσινα φύλλα και βάζετε πάνω τους τις γαρίδες. Σερβίρεται δροσερό.

Τι θα πιείτε: Ένα Sauvignon Blanc είναι τέλειο: η φρεσκάδα του θα ταιριάξει με την γλύκα των λαχανικών και των χουρμάδων και θα σταθεί ισάξια απέναντι στην πλούσια γεύση του αβοκάντο.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.