Μαγειρίτσα με κότα και χόρτα

16.04.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 100 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 καρότα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό σέσκουλα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση
Bράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Mόλις αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Bγάζουμε το κοτόπουλο από το νερό. Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση της σούπας. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και πετάμε τα κόκαλα. Zεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν. Tα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα τον ζωμό και τα ψαχνά του κοτόπουλου, όλα τα λαχανικά, τον μισό άνηθο, τα συκωτάκια. Aλατοπιπερώνουμε καλά και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό. Bράζουμε το φαγητό για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά. Pίχνουμε σε μπολ τα αβγά, το λεμόνι και 2 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας και τα χτυπάμε πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε κι άλλο ζουμί από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρουμε αμέσως.