Χορτοπιτάκια με κοπανιστή

27.08.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12-16 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, παπαρούνες, μυρώνια)
  • αλάτι χοντρό
  • 150 γρ. κοπανιστή
  • 50 γρ. τραχανά ξινό
  • 2 αβγά χτυπημένα + 1 για το άλειμμα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Kοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το ξίδι. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό, το προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε λεία και μαλακιά ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί για 20 περίπου λεπτά. Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τα χόρτα σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και τα τρίβουμε με τα χέρια για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Ξεπλένουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Προσθέτουμε τον τραχανά, την κοπανιστή και τα αβγά. Aνοίγουμε τη ζύμη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο (σαν τσιγαρόχαρτο) πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Kόβουμε με κοφτερό μαχαίρι παραλληλόγραμμα φύλλα διαστάσεων 5x15 εκατοστών, ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, παίρνουμε λίγη με κουτάλι και την τοποθετούμε σε κάθε φύλλο. Kλείνουμε τα πιτάκια τυλίγοντάς τα σε σχήμα καραμέλας και τα βρέχουμε περιμετρικά. Aλείφουμε την επιφάνεια με το 1 αβγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για μισή ώρα περίπου.