Μπιφτέκια σόγιας με σάλτσα γιαουρτιού

05.06.2012

Υλικά για 5 μερίδες

300 γρ. σόγια βιολογική σε κόκκους (για μπιφτέκια)
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1½ κουταλιά αλεύρι
1 καρότο μικρό, ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα μικρή, ψιλοκομμένη
1 ντομάτα μικρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μυρωδικά της προτίμησής σας (ρίγανη, άνηθος κ.ά.) κατά βούληση
Τριμμένη φρυγανιά, αν χρειαστεί
1 κουταλιά ελαιόλαδο για το ταψί

Για τη σάλτσα:
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά κρεμμύδι ξερό
½ αβοκάντο μικρό και αρκετά ώριμο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προετοιμάζετε τη σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ή, αν δεν υπάρχουν, τη βράζετε σε μπόλικο νερό για περίπου 20 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.

2. Τη στραγγίζετε πολύ καλά σφίγγοντάς τη μέσα στην παλάμη σας και τη βάζετε σε λεκάνη.

3. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε μαζί, μέχρι να γίνουν μείγμα σχετικά πηκτό και σφιχτό. Αν το μείγμα δεν σφίγγει ικανοποιητικά, προσθέτετε λίγη τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.

4. Πλάθετε ισομεγέθη μπιφτέκια, τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε στο γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία, προσέχοντας πώς θα τα γυρίσετε, διότι δεν είναι τόσο σφιχτά όσο τα κλασικά μπιφτέκια.

5. Ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα λείο ομοιογενές μείγμα.

6. Σερβίρετε τα μπιφτέκια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.