Ιδέες νόστιμες & έξυπνες

05.06.2012
Πώς είναι η κουζίνα σου; Οργανωμένη ή λίγο χαοτική και χύμα; Είναι στοιχισμένα τα σακουλάκια και τα καλούδια στα ράφια ή όλα είναι ανακατεμένα και το ρύζι χύνεται στο πάτωμα με το που αγγίζετε το διπλανό πακέτο με το αλεύρι ολικής;

Είτε διαθέτεις μια σούπερ, πέντε αστεριών, κουζίνα, είτε μια απλή, χωρίς κλισέ, το σίγουρο είναι πως αποτελεί το επίκεντρο του σπιτιού σου.

Είτε είσαι τύπος που μαγειρεύεις συχνά, είτε όχι, είναι καιρός να ανασκουμπωθείς και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου αναβαθμίζοντας την εικόνα της κουζίνας σου μέσα και έξω από τα ντουλάπια.

Εξοικονόμησα μερικές ιδέες και τις μοιράζομαι μαζί σου για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου και ακόμα ευκολότερη τη λειτουργικότητα της κουζίνας σου.

Εποχή για απολαυστικές σπιτικές μαρμελάδες

Οι φράουλες στην καλύτερη στιγμή τους. Εκτός από φρέσκιες σε γλυκά και φρουτοσαλάτες, αγαπημένη λιχουδιά είναι η μαρμελάδα φράουλα. Το μυστικό είναι να τη φτιάξεις με λίγη ζάχαρη, με προσοχή να μη λιώσει το φρούτο, αλλά να μείνει σχεδόν ολόκληρο.

Xρησιμοποιείται παντού: στο γιαούρτι, στο μούσλι, στα μπισκότα, στην πάστα φλόρα, ενώ σερβίρεται και με πικάντικα αλλαντικά και τυριά.

Η παραλλαγή μου; Αφήνω σε ένα μπολ 1 κιλό φράουλες με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τον χυμό από 1 λεμόνι, για 5-6 ώρες μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Βράζω για 10΄, σε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας 2 μεγάλα κλαράκια αρμπαρόριζας.

Τοποθέτησε το σε αποστειρωμένα βάζα, αφησέ το να κρυώσει και διατήρησε στο ψυγείο.

Τα γυάλινα βαζάκια
Μαρμελάδες και μπαχαρικά καλό είναι να φυλάσσονται σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Ετσι, διατηρείται το άρωμά τους και εξασφαλίζεται η μακροζωία τους.

Πώς τα αποστειρώνεις:

- Σαπουνίζεις τα βάζα μαζί και τα καπάκια τους με πράσινο σαπούνι, τα ξεπλένεις με καυτό νερό και τα στραγγίζεις ανάποδα σε ένα δίσκο, χωρίς να τα σκουπίσεις. Τα τοποθετείς σε δυνατό φούρνο (210oC) για 15΄. Η διαδικασία αυτή σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

- Μπορείς επίσης να τα τυλίξεις ένα ένα με βαμβακερή πετσέτα, έτσι ώστε να μη χτυπηθούν μεταξύ τους και σπάσουν και να τα αφήσετε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό, με μεταλλική σχάρα στον πάτο.

Το ψαλίδι για τα αρωματικά
Το πρόβλημα με την κουζίνα είναι ότι πάντα κάτι χρειάζεται. Ολο κάτι μου λείπει, όλο και σταματώ στους πάγκους της οδού Αθηνάς ή στα υπέροχα κουζινομάγαζα και βρίσκω κάτι που αξίζει να συμπληρώσει τη συλλογή μου! Τελευταία μου κατάκτηση, το υπέροχο ψαλίδι φρέσκων αρωματικών με τριπλή λάμα, ώστε να μπορώ να κόβω όλο το ματσάκι ταυτόχρονα. Ψιλοκόβω με αυτό στη στιγμή μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, κόλιαντρο, μαντζουράνα και ό,τι άλλο μυρωδικό. Απλώς τέλειο!

Βάλε Τζιντζερ!
Tο τζίντζερ και εγώ έχουμε μια σχέση πάθους! Εξ ου και το όνομα του μαγαζιού μου (Dirty Ginger). Εντονο, πικάντικο, θηλυκό, πιπεράτο (η ελληνική ονομασία του είναι πιπερόριζα). Το χρησιμοποιώ παντού. Ωμό, φρέσκο ή ξερό. Σε σαλάτες (ακόμα και στη χωριάτικη), σούπες, φαγητά κατσαρόλας, ψητά κρεατικά, ψαρικά ή και θαλασσινά. Σε φρουτοσαλάτες και γλυκά είναι σκέτη κόλαση! Το διατηρώ στην κατάψυξη και το τρίβω στον τρίφτη με τη φλούδα, χωρίς να το αποψύξω.

Από την Εφη Γιαλούση