Φτηνό ναι, βρώμικο όχι!

28.05.2012
Aπό τα πιο αγαπημένα street food στον κόσμο, το hot dog είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Στην Αθήνα, παύει πλέον να είναι «βρόμικο» και... μεταλλάσσεται σε γκουρμέ εμπειρία. Ιδού, λοιπόν, τα πιο ζουμερά είδη Wurst!

Ντρεπόμαστε λιγάκι, αλλά θα το παραδεχτούμε. Στο παρελθόν, έχουμε οδηγήσει μέχρι τα Ιkea, μόνο και μόνο για τα hot dogs. Πού αλλού να τα βρίσκαμε έτσι νόστιμα και καθαρά; Φτηνό, αλλά λαχταριστό να σου τρέχουν τα σάλια και χορταστικό, το hot dog φαίνεται πως βρήκε χώρο να αναπτυχθεί στη νέα Ελλάδα του μέτρου (δεν λέμε της κρίσης) και ξαφνικά η πρωτεύουσα έχει τα πρώτα της στέκια αφιερωμένα στην τέχνη της απόλαυσης ενός καλού λουκάνικου. Με «ομορφάντρες» και «αμαζόνες» να τα λένε εκεί, κυρίως μεταμεσονύχτιες ώρες, μια νέα τάση εξαπλώνεται στην πόλη. Γνωστές κοιλιόδουλες, δεν υπήρχε περίπτωση να μην το «μυριστούμε» αμέσως. Και το τεστάραμε σε 3 διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας.

Βόρεια προάστια
Ha Dogs -Το hot dog ξανασυστήνεται

Επειδή τα χάσαμε λίγο με την ποικιλία από λουκάνικα (μετρήσαμε 14 είδη, από το κλασικό Φρανκφούρτης μέχρι Cheesy γεμιστό με κασέρι και γκούντα και Chilli dog για τους άκρως τολμηρούς), ζητήσαμε να μας προτείνουν έναν συνδυασμό που θα μας έκανε να καταλάβουμε τη διαφορά από το hot dog της καντίνας. Μπροστά μας «προσγειώθηκε» ένα αφράτο ψωμάκι με καπνιστό λουκάνικο, αχνιστή σάλτσα ντομάτας και βασιλικού να ξεχυλίζει από μέσα, καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικη μουστάρδα. Εδώ καταβάλλουν έξτρα προσπάθεια να ξανασυστήσουν το λεγόμενο «βρόμικο» ως ένα αξιοπρεπές, καθόλου ύποπτο φαγητό. Οι ιδιοκτήτες έχουν φάρμα φυτικής εκτροφής στην Τανάγρα και τα λουκάνικά τους είναι από 95% κρέας. Τα ψήνουν υγιεινά στο γκριλ και μαγειρεύουν τις σάλτσες σπιτικά.

Τιμή: €2,40-€4,90.

Eλ. Βενιζέλου & Κ. Βάρναλη, Ν.Ερυθραία, Ανδρέα Παπανδρέου 22, Χαλάνδρι και στην Πάρο

Κέντρο
Schweinchen Dick - Μια βραδιά στο Βερολίνο

Τροφαντά γουρουνάκια (αυτό σημαίνει το όνομά του) θα καταλήξουμε εμείς αν συνεχίσουμε να «κλείνουμε» εδώ τις βραδιές στο Γκάζι ξελιγωμένες από το ποτό και τον χορό. Το μεταμεσονύχτιο Currywurst (το πιο cult βερολινέζικο street food) έχει γίνει η αγαπημένη ιεροτελεστία μας. Του βάζουμε και Sauerkraut (γερμανικό ξινολάχανο γνωστό και ως σουκρούτ), σος πατάτας και γλυκιά μουστάρδα και επιστρέφουμε σπίτι ευτυχισμένες. Ακόμα και αν σας έχει πιάσει το... αντιγερμανικό σας, εδώ θα παραδεχτείτε την υπεροχή τους στα λουκάνικα. Ο ιδιοκτήτης εισάγει αυθεντικά και πεντανόστιμα Wurst Νυρεμβέργης, Κρακοβίας, Θουριγκίας, Βιέννης, αλλά και γνήσια συνοδευτικά, όπως πατατοσαλάτα Μονάχου ή Βαυαρίας με βελούδινη μαγιονέζα, το ιδιαίτερο αλλαντικό Lebercase από τη Βαυαρία και μεγάλη ποικιλία από μπίρες. Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει στο βιομηχανικής αισθητικής περιβάλλον ορμώμενος από Γκάζι, Βοτανικό, Κεραμεικό και πιο μακριά ίσως. Γιατί το προτιμούν; Ξέρετε εσείς κανένα «βρόμικο» με καθαριότητα χειρουργείου και τζαζ μουσική να ακούγεται από τα ηχεία; Τιμή: €7 το άτομο.

Ιάκχου 9-11, Γκάζι

Δυτικά προάστια
Just Dogs -Αμερικανική Δύση

Αν δεν έχετε πάει τελευταία στην πιάτσα της Βεάκη, στο Περιστέρι, μην το καθυστερήσετε άλλο. Αυτός ο δρόμος, που σύντομα θα πεζοδρομηθεί, αναδεικνύεται ταχύτατα σε μία από τις πιο ζωηρές γειτονιές της πόλης για καφέ, ποτό και χάζι. Και όπου υπάρχουν αυτά τα τρία στοιχεία, δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του και το γρήγορο φαγητό. Τις καρδιές των ντόπιων έχει κερδίσει το ποπ Just Dogs με χρώματα που παραπέμπουν περισσότερο στην Ιρλανδία, αλλά γεύσεις που δεν αφήνουν αμφιβολία πως είστε σε ένα φιλοαμερικανικό στέκι. Αν βρεθείτε εκεί σάς προτείνουμε το New Yorker με καραμελωμένο κρεμμυδάκι, το ριγανάτο με τσίλι και μουστάρδα ή το American classic, για να νιώσετε λες και μόλις δαγκώσατε hot dog από πλανόδιο σε αγώνα στο Madison Square Garden! Τιμήσαμε, επίσης, τις άψογα τραγανές πατάτες twister. Τιμή: €5-10/άτομο

Αιμιλίου Βεάκη 34, Περιστέρι

Γευστικοί συνδυασμοί
Επινόησε το δικό σου hot dog συνδυάζοντας λουκάνικα με υλικά

Λουκάνικα
Λευκά από τη Νυρεμβέργη, κλασικά Frankfurter, γεμιστά με τυρί, Bratwurst αρωματισμένα με μπαχαρικά, χωριάτικα ή ακόμα και λουκάνικα με ιταλική καταγωγή. Διαλέγεις και παίρνεις!

Toppings
Παρέλαση από toppings που είναι διαθέσιμα για το hot dog σας: καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον, πίκλες, Sauerkraut, relish ντομάτας, λιωμένο τσένταρ, γλυκιά ή πικάντικη μουστάρδα, curry ketchup και πολλά άλλα.

Συνοδευτικά
Το hot dog «σαρώνει» τους γευστικούς κάλυκες, άρα δεν χρειάζονται πολλά για να το απολαύσεις: παγωμένη μπίρα, πατάτες τηγανιτές ή εναλλακτικά αυθεντική βαυαρέζικη πατατοσαλάτα.

Από τις Ζέτα Τσακούμη & Κωνσταντίνα Κώστα
http://www.pinkgirlnotes.blogspot.com/