Μάθε τα πάντα για το σπανάκι

16.01.2013
Πώς διατηρείται, πώς καταναλώνεται και ποιό να προτιμήσεις; Και για τη δίαιτα προτείνουμε γευστική σαλάτα με σπανάκι κι αβγό!

Εξαιρετικά θρεπτικό, με αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι φτωχό σε θερμίδες (22kcal ανά 100g ωμό), αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες (4-8%), αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, λουτεΐνη κ.ά.), βιταμίνες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο αλλά και ασβέστιο.

Ενδεχόμενα οφέλη: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέρει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης στο αίμα, συμβάλλει στη μείωση της αυξημένης ομοκυστεΐνης και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, βοηθά στην προστασία του δέρματος, των οστών και των ματιών.

Επιλογή: Προτιμάτε βιολογικής καλλιέργειας. Αποφύγετε όσα σπανάκια έχουν κιτρινισμένα φύλλα ή κοτσάνια σκληρά και αφυδατωμένα.

Διατήρηση: Ωμό στο ψυγείο για 4-6 ημέρες, κλεισμένο αεροστεγώς σε πλαστική σακούλα τροφίμων.

Κατανάλωση: Είτε ωμό, όπως π.χ. σε σαλάτες, ή ως χυμός, είτε ελαφρώς βρασμένο στον ατμό. Μπορεί να γίνει πουρές, σπανακόρυζο, γέμιση σε πίτες, κρέπες...

Προσοχή! Άτομα με λίθους στα νεφρά, ουρικό οξύ, οστεοπενία, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, στο θυρεοειδή ή στις αρθρώσεις πρέπει να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες σπανακιού και όχι πολύ συχνά.

Η συνταγή μας: Σπανάκι σαλάτα

Πλένετε 2-3 χούφτες σπανάκι και το στραγγίζετε καλά. Κόβετε τα φύλλα σε μικρές μπουκίτσες και τα βάζετε σε ατομική σαλατιέρα. Προσθέτετε 1 αβγό βραστό σε κομματάκια, 1 μικρή ντομάτα σε κύβους και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Περιχύνετε με 1 κουταλιά λαδολέμονο και καρυκεύετε με μαύρο πιπέρι.