Σπανακόπιτα

29.11.2012

Yλικά

  • 600 γρ. αλεύρι + έξτρα για το άνοιγμα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • νερό χλιαρό για το ζύμωμα

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 2 πράσα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 4 αβγά
  • 400 γρ. φέτα
  • 1+1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
  • αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και σφιχτή ζύμη. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το λάδι και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 1/2 ποτήρι νερό μέχρι να μαραθεί. Το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι. Στην ίδια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα στο 1 φλιτζάνι λάδι για 7 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι στυμμένο, τα μυρωδικά, τα αβγά χτυπημένα και τη φέτα τριμμένη. Ρίχνουμε και τον τραχανά και προσθέτουμε αλάτι (αν χρειαστεί) καθώς και μπόλικο πιπέρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη. Λαδώνουμε το ταψί. Ανοίγουμε 5 φύλλα και στρώνουμε τα 3 πρώτα, αλειμμένα με λάδι ενδιάμεσα. Προσθέτουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, πάντα αλειμμένα με λάδι ανάμεσα. Κλείνουμε την πίτα ενώνοντας τα κάτω με τα πάνω φύλλα. Αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, χαράζουμε ελαφρώς την πίτα, ψεκάζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για μία ώρα.

TipS: Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα και με σέσκουλα ή με τσουκνίδες. ? Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε τα αβγά και τη φέτα και, αντί του τραχανά, βάζουμε ρύζι. ? Αν δεν έχoυμε χρόνο να ανοίξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο ή φύλλο τύπου κουρού. ? Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη μισή φέτα με ανθότυρο.

Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM