Μελιτζάνες με παρμεζάνα αλά Pandespani

29.11.2012
Συνταγή από την κατηγορία “πολύ αγαπημένες”, οι μελιτζάνες με παρμεζάνα όπως συνηθίζεται να λέγεται εν συντομία, εξ αιτίας αυτής της μόνιμα πεινασμένης, ακριβώς σαν τους πολιτικούς, ιδιότροπης τάσης κατασκευής περιλήψεων, που θέλει να τρώει τα μισά υλικά κι ας είναι σημαντικά για την γεύση. Γιατί οι παίκτες στο πιάτο είναι τέσσερις και ισάξιοι, κανονικό καρέ και το παιχνίδι της γεύσης δεν γίνεται ούτε χωρίς τις ντομάτες ούτε χωρίς την μοτσαρέλα -παρακαλώ, να μην σκεφτείτε προς φέτα και ανθότυρο, α-πα-πα

Γήινο πιάτο, δημοφιλές και με φήμη ιταλικού νότου, είναι παράδειγμα συνδυασμού απλών υλικών που δένουν τόσο ταιριαστά μεταξύ τους, το ένα αγκαλιάζει τον χαρακτήρα του άλλου και όλα μαζί δημιουργούν ένα από τα πολλά φαγητά που φείδονται ωραιοποιήσεων, με γεμάτη γεύση και σπιτική, μαμαδίστικη σχεδόν αγάπη.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές στην παρασκευή της συνταγής, με περισσότερο τηγάνισμα στις μελιτζάνες ή κάποιες προσθαφαιρέσεις στις αναλογίες των υλικών. Η συγκεκριμένη είναι αυτή που προσωπικά προτιμώ και η οποία, ενώ κρατάει τη γεύση, κάνει το αποτέλεσμα πολύ πιο ελαφρύ από το φουλ τηγάνισμα με άπειρο λάδι, πράγμα αναπόφευκτο όταν μιλάμε για μελιτζάνες και τηγάνια. Δοκιμάστε την και προσαρμόστε την στα γούστα σας, ενδείκνυται για λίγο παιχνίδι. Επίσης, χρησιμοποιήστε βασιλικό αντί μαϊντανό, όταν υπάρχει. Όχι μόνον είναι το σωστό, αλλά έχει ακόμη πιο ενδιαφέρον άρωμα.
Τέλος, στον αντίποδα των ωραίων συνθέσεων στο πιάτο, εδώ μόνο μεγάλες κουταλιές φαγητού μπορεί να υπάρξουν, με στόχο να μην διαλύονται οι μελιτζάνες. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του ακατέργαστου χαρακτήρα της συνταγής, που δεν πολυφτιάχνεται με την αλαζονική σιγουριά ότι θα σε συνεπάρει και ανταμείψει η μυρωδιά και η γεύση του.
Προετοιμασία: 20 λεπτά συν ο χρόνος για το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας. Μαγείρεμα- ψήσιμο: 1 1/2 ώρα περίπου. Κάντε τη σάλτσα ντομάτας όσο ξεπικρίζουν οι μελιτζάνες. Εύκολη αλλά όχι γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
1 κιλό μακρουλές μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ.
2-3 κ.σ. περίπου αλεύρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
400 γραμ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
500 γραμ. ντομάτες χοντροκομμένες με το ζουμί τους ή το ανάλογο σε κονσέρβα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή, όταν υπάρχει, φύλλα φρέσκου βασιλικού
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Ρίχνετε στις φέτες αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε. Τις απλώνετε και τις αλευρώνετε ελαφρά.
Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι (όσο μεγαλύτερο τόσο λιγότερες οι φορές που θα τηγανίσετε) και σε μέτρια φωτιά να κάψει χωρίς να καπνίζει και βάζετε όσες μελιτζάνες χωράει σε 1 στρώση. Βάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε 7-8 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Κάνετε τη σάλτσα: Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το μαραίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες και 1/2 φλυτζ. νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό ή βασιλικό, ανάλογα με την εποχή και μαγειρεύετε για 20-30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και με τον πολτοποιητή χειρός ή μύλο ή στο μπλέντερ, κάνετε τη σάλτσα πουρέ.
Ολοκλήρωση: Έχετε όλα τα υλικά δίπλα σας. Σε σχετικά ρηχό ταψάκι ή πυρέξ απλώνετε στον πάτο λίγη σάλτσα ντομάτας και βάζετε μια στρώση μελιτζάνες. Ρίχνετε λίγο παρμιτζιάνο, αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια στρώση φέτες μοτσαρέλας. Επαναλαμβάνετε με την ίδια σειρά, δηλαδή σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες, παρμιτζιάνο και μοτσαρέλες μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά και να τελειώσετε με μια στρώση ντομάτας πάνω στην οποία θα ρίξετε λίγο παρμιτζιάνο και μια γραμμή ελαιόλαδου.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει.
Σερβίρισμα: Δεν κόβεται και αυτή είναι η χάρη του, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να βάλετε ωραίες κουταλιές στα πιάτα.