Πίτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα

24.09.2015

Yλικά

Για το φύλλο

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού ξίδι

1 κιλό αλεύρι

Για τη γέμιση

2 κιλά κολοκύθα κίτρινη

1 κουτ. σούπας αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι ρύζι

1 κουτ. σούπας κανέλα

Για το πασπάλισμα

έξτρα ζάχαρη και κανέλα

EKTEΛEΣH

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του, ρίχνουμε μέσα το μισό νερό, αλάτι, ξίδι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με το χέρι παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι από τη μια μεριά μέχρι να μπει όλο και να ανακατευτεί καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε η ζύμη να γίνει απαλή και λεία. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρούμε τη φλούδα και τρίβουμε τη σάρκα στο χοντρό τρίφτη. Αναμειγνύουμε καλά με αλάτι, αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και σουρώνουμε στύβοντας με τα χέρια μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε πιπέρι, τη ζάχαρη, το ρύζι και την κανέλα και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε πάλι τη ζύμη για 4-5 λεπτά. Χωρίζουμε το μείγμα σε μπάλες και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με πλάστη. Τα κόβουμε σε λωρίδες, γεμίζουμε κάθε λωρίδα με μείγμα κολοκύθας και διπλώνουμε κατά μήκος σχηματίζοντας μπαστούνια ελαφρώς στριμμένα (στριφτάρια). Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε για μία ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει ελαφρώς το φύλλο. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

TipS: Η τριφτή κολοκύθα μπορεί να αντικατασταθεί με βρασμένη. Τότε, για ευκολία αφαιρούμε τη φλούδα αφού βράσει. ? Αν θέλουμε, προσθέτουμε ξερή μυζήθρα, σταφίδες και καρύδια. ? Εναλλακτικά, μπορούμε να τη φτιάξουμε σαν ολόκληρη πίτα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία), αρκεί να τη χαράξουμε σε ρόμβους πριν την ψήσουμε.

Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM