Ασουρές

07.12.2012

Yλικά

250 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο

150 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. σούπας αλεύρι

1/2 φλιτζάνι στραγάλια κοπανισμένα

1/2 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα

2-3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα

5 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές

5 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

2-3 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

5 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα

1 ρόδι καθαρισμένο

1 ξυλαράκι κανέλας τριμμένο

ελάχιστο αλάτι

EKTEΛEΣH

Πλένουμε το σιτάρι και το μουσκεύουμε αποβραδίς σε μπόλικο νερό με αλάτι. Την επομένη, ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και βράζουμε σε ενάμισι λίτρο νερό για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Καβουρντίζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ελαφρώς καστανό χρώμα και στη συνέχεια το προσθέτουμε σταδιακά στον ζωμό του σιταριού μαζί με τη ζάχαρη και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ώσπου να γίνει ένας ρευστός χυλός. Μοιράζουμε τον ασουρέ σε μπολάκια. Πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο αλεύρι, το ρόδι, τα ξερά φρούτα και τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

TipS: Στο εμπόριο θα βρείτε σιτάρι μαλακό που δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο. ? Διαλύουμε το καβουρντισμένο αλεύρι με λίγο από τον ζεστό ζωμό του σιταριού και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μείγμα, έτσι ώστε να μην σβολιάσει.

Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM