Πίτα ανοιχτή με σπανάκι και κιμά

23.06.2014
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά και τον σβήνουμε με το κρασί.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 50 ml κρασί λευκό ξηρό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 200 γρ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 4 αβγά χτυπημένα
  • 50 γρ. τραχανά ξινό
  • 100 γρ. ξινομυζήθρα
  • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου (για την επικάλυψη)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά και τον σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε λίγο νερό, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον μάραθο, τα φέρνουμε μία βόλτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά, τα αβγά, το γιαούρτι και την ξινομυζήθρα. Ετοιμάζουμε το φύλλο, το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση μέσα. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 35 λεπτά περίπου.