Χοιρινό αργοψημένο με φακές

12.09.2014
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 ώρες και 20 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1½ κιλό χοιρινή ωμοπλάτη με κόκαλο κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 250 γρ. φακές χοντρές
  • 1 σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρότα χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι σέλερι
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτελεση
Βάζουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αλάτι και βάζουμε τις φακές και τη σελινόριζα. Τα βράζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνουμε τις φακές και τις κρατάμε σκεπασμένες μέσα σε μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βάζουμε το χοιρινό σε ταψί και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε το κρέας με τη ζάχαρη, απλώνουμε στο ταψί όλα τα υπόλοιπα υλικά, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 2½ ώρες και αργοψήνουμε. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά επιπλέον. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφαιρούμε το κρέας. Προσθέτουμε τις φακές στο ταψί και τις αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να απορροφήσουν μερικά από τα υγρά. Μοιράζουμε το κρέας στα πιάτα και προσθέτουμε ανάλογη δόση από τις φακές. Σερβίρουμε αμέσως.