Παντζάρια ψητά με αβοκάντο, φέτα, κρεμμύδι και βούτυρο από βασιλικό

12.02.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
4 παντζάρια μετρίου μεγέθους
2 αβοκάντο
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
1/2 ματσάκι βασιλικό (τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 λεμόνι (το ξύσμα του)
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/4 φλιτζανιού φουντούκια αποφλοιωμένα και χοντροκομμένα
αλάτι, πιπέρι
Εκτελεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα ένα σε αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα τους προσθέσουμε μπόλικο αλάτι. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Tα αποφλοιώνουμε με μαχαίρι και τα κόβουμε σε φέτες ή κύβους. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε σε μπολ τα παντζάρια, το κρεμμύδι, τη φέτα και το αβοκάντο και τα ανακατεύουμε καλά.
Θερμαίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Μόλις μυρίσει, προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο και τα φουντούκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε το βούτυρο από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως στο σκεύος το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τον βασιλικό. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια περιχύνουμε τα παντζάρια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σαλάτα και τη μοιράζουμε στα πιάτα.