Μανιτάρια κρασάτα ραγού με πολέντα

02.05.2015
Βράζουμε ελαφρώς το γάλα, το ξινόγαλα και το νερό σε κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε το θυμάρι. Σιγά σιγά προσθέτουμε την πολέντα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 5 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

Για την πολέντα

  • 1 φλιτζάνι πολέντα
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι μυζήθρα φρέσκια
  • 1/2 φλιτζάνι ξινόγαλα
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα μανιτάρια

  • 1 πακέτο μανιτάρια λευκά χωρίς το κοτσάνι και κομμένα στη μέση
  • 1 πακέτο μανιτάρια πορτομπέλο χωρίς το κοτσάνι και κομμένα σε 3 κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1/2 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο γλυκό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε ελαφρώς το γάλα, το ξινόγαλα και το νερό σε κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε το θυμάρι. Σιγά σιγά προσθέτουμε την πολέντα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια ώστε να μην κολλήσει, για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά και η πολέντα είναι έτοιμη. Ζεσταίνουμε σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο. Ρίχνουμε το θυμάρι και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κόκκινο και το γλυκό κρασί, και μόλις το κρασί εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 40 περίπου λεπτά. Σερβίρουμε την πολέντα και από πάνω τα μανιτάρια με τη σάλτσα.