Ψητά κρεμμύδια και μαραθόριζες στον φούρνο με κρέμα

11.03.2013
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 2 κρεμμύδια μεγάλα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 2 μαραθόριζες κομμένες στη μέση
  • 16 ελιές πράσινες χωρίς το κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά χοντροτριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ταψί με ανάλογο μέγεθος. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φρυγανιά μέσα στο ταψί με τρόπο ομοιόμορφο και στο τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια των λαχανικών με την τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για περίπου μία ώρα, μέχρι να «μελώσει» το περιεχόμενο. Σερβίρουμε αμέσως.