Πάπια ψητή στη γάστρα με πουρέ από σελινόριζα και λουκάνικο

10.11.2014
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2½ ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

Για την πάπια

  • 1 πάπια (περίπου 1½ κιλού) αποψυγμένη
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 1 σελινόριζα μετρίου μεγέθους
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 150 γρ. λουκάνικο (χωρίς το περίβλημα) κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 4 κουτ. σούπας από τον ζωμό της πάπιας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε την πάπια πάρα πολύ καλά. Αναμειγνύουμε σε μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, τη μαρμελάδα και τη ζάχαρη και με το μείγμα αυτό αλείφουμε πολύ καλά την πάπια τόσο εξωτερικά όσο και στην κοιλότητά της. Απλώνουμε τα κρεμμύδια στη βάση της γάστρας και τοποθετούμε πάνω την πάπια. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα τον ζωμό και την κλείνουμε. Ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες. Αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και αφήνουμε την πάπια να ψηθεί για 20 λεπτά ακόμη. Την ώρα που ψήνεται η πάπια, ετοιμάζουμε τον πουρέ. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται.

Τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Βάζουμε το λουκάνικο σε στεγνό τηγάνι και το σοτάρουμε για 4-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Το μεταφέρουμε στο μπολ με την πατάτα και τη σελινόριζα. Ζεσταίνουμε το γάλα και περιχύνουμε την πατάτα. Προσθέτουμε ταυτόχρονα το βούτυρο στους ζωμούς από την πάπια. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σπάμε με πιρούνι την πατάτα και τη σελινόριζα μέχρι να πάρουν σχετικά κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε την πάπια με λίγο ζωμό από το ψήσιμο.