Μπακαλιάρος με λαχανικά "σύβραση"

24.03.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Υλικά

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου (περίπου 1 κιλό) φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 3 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε φέτες
  • 3 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Στρώνουμε σε ρηχή κατσαρόλα το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου. Ρίχνουμε νερό (ίσα που να σκεπάζει τα λαχανικά), αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 25 λεπτά. Χτυπάμε στο μούλτι το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό και περιχύνουμε το φαγητό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από 1 φιλέτο μπακαλιάρου και συνοδεύουμε με τα λαχανικά και τη σάλτσα.

Tip: Εξαιρετικό συμπλήρωμα γι’ αυτό το φαγητό είναι μια ελαφριά σκορδαλιά αλειμμένη σε φέτες χωριάτικου ψωμιού.