Γαριδομακαρονάδα με μαραθόριζα

12.02.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

1/2 κιλό γαρίδες μικρές

10 καραβίδες μεγάλες

1 πακέτο σπαγγέτι

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι ντοματάκια αποφλοιωμένα λιωμένα

1 σφηνάκι ούζο

1 μαραθόριζα (φινόκιο) ψιλοκομμένη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πορτοκάλι βιολογικό (τη φλούδα του)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη. Βράζουμε τις καραβίδες σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Στα 3 λεπτά προσθέτουμε τις γαρίδες. Σουρώνουμε κρατώντας το ζουμί τους. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το φινόκιο με το σκόρδο για 3-4 λεπτά να μαραθούν. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τις καραβίδες και τη φλούδα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε στο ζουμί που κρατήσαμε από τις γαρίδες το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (al dente). Σουρώνουμε και ρίχνουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Δεν πετάμε ποτέ τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και τις καραβίδες. Τα διατηρούμε στην κατάψυξη για χρήση σε άλλα φαγητά. Τα βράζουμε, τα περνάμε από το μπλέντερ, τα σουρώνουμε καλά σε τουλπάνι και χρησιμοποιούμε τον ζωμό τους για ριζότο ή ως βάση σάλτσας για ψάρια.