Πάστα φλόρα

03.10.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος κρύο (κατευθείαν από το ψυγείο) κομμένο σε κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αβγό
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα κομμάτια του βούτυρου με το φτερό στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνοντας σταδιακά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και κατόπιν το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε στη μεσαία ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε αμέσως μόλις γίνει το μείγμα ομογενές. Τοποθετούμε τα 2/3 από το μείγμα σε μια τετράγωνη ή στρογγυλή φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Στρώνουμε τη ζύμη με το χέρι ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα βερίκοκο, αφήνοντας περιμετρικά κενό ενός εκατοστού. Με το υπόλοιπο ζυμάρι πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε από πάνω σταυρωτά. Ψήνουμε την πάστα φλόρα για 40 λεπτά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Tips: Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φόρμα με αποσπώμενη βάση ή ακόμα και ένα απλό τσέρκι τοποθετημένο πάνω σε κάποιο ταψί μας. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη σε χαμηλή θερμοκρασία, γι’ αυτό και δεν τη χτυπάμε για πολλή ώρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ