Κουλούρι Θεσσαλονίκης

09.09.2014

Yλικά

1 κιλό αλεύρι δυνατό ( 70%) κοσκινισμένο

500 ml νερό χλιαρό

100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

20 γρ. μαγιά νωπή

1 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το πασπάλισμα

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

250 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά και προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε καλά για 15-20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 25-30 μπαλάκια, ανάλογα με το πόσο μεγάλα και αφράτα θέλουμε να γίνουν τα κουλούρια. Πλάθουμε λεπτά κορδόνια και τα κλείνουμε σχηματίζοντας κύκλο. Βράζουμε λίγο το νερό με τη ζάχαρη, ίσα να λιώσει, και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει το ζαχαρόνερο χλιαρό. Βουτάμε τα κουλούρια στο ζαχαρόνερο και μετά στο σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τα ραντίζουμε με το ζαχαρόνερο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν ελαφρώς.

Tip: Μερικοί αρτοποιοί διαλύουν στο μείγμα του κουλουριού και 1-2 κουταλιές της σούπας ταχίνι. Με αυτόν τον τρόπο το κουλούρι αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση και κολλάει ελαφρώς στον ουρανίσκο.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ