Καρυδόψωμα

09.07.2014

Yλικά

100 γρ. κορν φλάουρ

700 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

800 γρ. αλεύρι μαλακό

300 γρ. καρυδόψιχα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

40 γρ. μαγιά, νωπή

450 ml γάλα χλιαρό

1 αβγό

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

αλάτι

100 γρ. σπόρια διάφορα (ηλιόσπορους, σπόρους κίτρινης κολοκύθας, λιναρόσπορους) για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Πλάθουμε μπαλάκια περίπου 100 γρ. το καθένα και τα στριφογυρίζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ώστε να αποκτήσουν λεία επιφάνεια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και ραντίζουμε τα ζυμαράκια. Πασπαλίζουμε με τα σπόρια και πιέζουμε έτσι ώστε να κολλήσουν στην επιφάνειά τους. Ψήνουμε τα ψωμάκια για περίπου 20 λεπτά.

Tips Αντί για μικρά ψωμάκια, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο στρογγυλό καρβέλι. μ Το καρυδόψωμο συνοδεύει υπέροχα διάφορα τυριά και αλλαντικά, αλλά μπορείτε να το σερβίρετε και στο πρωινό με βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ