Ρεβίθια με αντίδι και χοιρινά πλευρά

16.05.2013

Yλικά

250 γρ. ρεβίθια

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

4 κουταλιές ελαιόλαδο

600 γρ. στηθοπλευρές χοιρινές κομμένες σε κομμάτια

1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο

1 πιπεριά κόκκινη καυτερή μικρή

1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 «κεφάλι» αντίδι καθαρισμένο

2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους

2 φλιτζάνια φρέσκο ζωμό κότας

3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε σε μπολ, κρατώντας και λίγο από το υγρό όπου έβρασαν. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι και μόλις κάψει καλά, σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κρέατος σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε άλλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αντίδι, την πιπεριά, το κόλιαντρο και το ξίδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το κρέας, την ντομάτα, τον ζωμό, τις πατάτες και τα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με μια λαδόκολα που έχουμε κόψει στο σχήμα της κατσαρόλας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50 λεπτά με μία ώρα. Αν χρειαστεί, ενδιάμεσα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το υγρό μέσα στο οποίο βράσαμε τα ρεβίθια.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ