Αχνιστά λαχανικά σε ελαιόλαδο

29.01.2013
Συνταγή Σωτήρης Ευαγγέλου

Υλικά

-1 μελιτζάνα
-1 κολοκύθι
-1 κρεμμύδι
-2 ντομάτες
-1 πιπεριά πράσινη
-1 πιπεριά κίτρινη
-1 σκελίδα σκόρδο
-1 κλαδάκι βασιλικό
-100 ml ελαιόλαδο
-λίγο χυμό λεμονιού
-αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Kόβουμε όλα τα λαχανικά ομοιόμορφα κυδωνάτα. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 70 ml από το ελαιόλαδο. Αχνίζουμε σε σιγανή φωτιά σκόρδο, κρεμμύδι και λαχανικά (εκτός από τις ντομάτες) και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Oταν μελώσουν τα λαχανικά, σε 7-8 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τις ντομάτες –από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια– και σκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το άχνισμα σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μην κολλήσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά ακόμα. Aφαιρούμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε πιάτο. Τα περιχύνουμε με ένα μείγμα από τα υγρά τους, δύο σταγόνες λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Tip: Tο φαγητό πρέπει να μαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.