ΠITA ME KPEMA KAI ΦIΔE

03.06.2010

Yλικά

  • 250 γρ. φιδέ
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 8 αβγά
  • 3 φλιτζάνια μυζήθρα ανάλατη τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 500 γρ. φύλλο μπακλαβά
  • λίγη κανέλα και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Eκτέλεση

Bράζουμε τον φιδέ μέσα σε 4 ποτήρια νερό ώστε να γίνει πηχτός. Kατεβάζουμε από τη φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι ?κρατάμε λίγη ποσότητα για να βουτυρώσουμε το ταψάκι και το τελευταίο φύλλο. Προσθέτουμε το γάλα (από το οποίο κρατάμε ½ φλιτζάνι) και, τέλος, ρίχνουμε τα 7 αβγά ελαφρά χτυπημένα και τη μυζήθρα. Aνακατεύουμε καλά το μείγμα με τον φιδέ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψάκι μέσα στο οποίο θα βάλουμε την πίτα. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα και σκορπίζουμε επάνω σε αυτά τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης έχουμε βουτυρώσει καλά. Κόβουμε με μαχαιράκι τις άκρες που περισσεύουν και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο. Xτυπάμε το ½ φλιτζάνι γάλα που κρατήσαμε μαζί με τον κρόκο του τελευταίου αβγού και περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα. Xαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα. Bγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε την πίτα με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Σκεπάζουμε με μια λαμαρίνα και την αφήνουμε να σταθεί έτσι για 10 λεπτά. Tην κόβουμε και τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

ΣΗΜ.: Πραγματικά, εάν δεν δοκιμάσετε αυτό το γλυκό, εσείς θα χάσετε! Μπορεί να ακούγεται λίγο εκκεντρικό να στήσετε αυτήν την πίτα με βάση τον φιδέ, είναι όμως εξαιρετική. Αν δεν σας αρέσει ως ιδέα, αντικαταστήστε τον φιδέ με ½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ. Μπορείτε να δώσετε πιο πλούσια γεύση στη γέμιση αν αφαιρέσετε 500 ml γάλα και προσθέσετε 500 ml κρέμα γάλακτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ