Ψωμί από μπρόκολο: Η διαιτητική εκδοχή

16.04.2013
Σάντουιτς στη δίαιτα γίνεται; Αν είναι από μπρόκολο το συζητάμε!

Ένας νεαρός Λονδρέζος, 27 ετών, ο Πολ Σάκλετον (Paul Shachleton) κατάφερε να παρασκευάσει διαιτητικό ψωμί από μπρόκολο με τις μισές θερμίδες κι ελάχιστο ποσοστό υδατανθράκων.

Η ιδέα για την παρασκευή του πρωτότυπου και καινοτόμου ψωμιού, ήρθε στον νεαρό μετά την απόλυση από την εταιρία όπου εργαζόταν. Ψάχνοντας για μια έξυπνη ιδέα, σκέφτηκε πως οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από γευστικά σνακ, τύπου σάντουιτς με λίγες θερμίδες και μικρό ποσοστό υδατανθράκων. Ακόμη ένα κίνητρο, υπήρξε και η ανάγκη ενός ψωμιού με όσο το δυνατό λιγότερη γλουτένη, που θα μπορούσαν να απολαύσουν όλοι όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, στην παλιά του δουλειά, πάντα ένιωθε τύψεις τρώγοντας ανθυγιεινά σάντουιτς για μεσημεριανό ενώ και οι συνάδελφοί του συνεχώς παραπονιούνταν ότι αναγκάζονται να χαλάσουν τη δίαιτα και τη διατροφή τους, μην έχοντας άλλη εναλλακτική.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία ως φούρναρης, ο 27χρονος έβαλε στόχο να φτιάξει το πιο υγιεινό ψωμί και τα κατάφερε! Στο εγχείρημα τον βοήθησαν η φιλομάθειά του, ώρες μελέτης στην Βρετανική βιβλιοθήκη και ο πειραματισμός. Βοηθοί του υπήρξαν τα βιβλία αλλά και τα ευρήματα των πιο πρόσφατων ιατρικών ερευνών αναφορικά με την αποθήκευση του λίπους. Μετά από περίπου 150 προσπάθειες, κατέληξε στην μυστική συνταγή του για το πιο νόστιμο και υγιεινό ψωμάκι, με το χαμηλότερο ποσοστό υδατανθράκων.

Η μυστική του συνταγή βασίζεται στο μπρόκολο κι έχει 50% λιγότερες θερμίδες από το κοινό ψωμί και 94% λιγότερους υδατάνθρακες.

"Κάποιοι νόμιζαν πως είμαι τρελός και για να είμαι ειλικρινής, κάποιες στιγμές αισθανόμουν όντως σαν αλχημιστής. Ωστόσο, ήμουν σίγουρος πως θα πετύχω και σήμερα είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα" δηλώνει ο ίδιος.

Το ψωμάκι, δυστυχώς, δεν είναι διαθέσιμο ακόμη στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα