Συνταγές για αμνούς & ερίφια αλά Pandespani

04.05.2013
Δεν ξέρω πως το αντιμετωπίζετε εσείς το θέμα αλλά τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι με αφορά, ιδιαιτέρως έχω ευχαριστηθεί το σπιτικό πασχαλινό τραπέζι προσανατολισμένο σε μάλλον απλές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει καταρχήν διαφορετική αξιολόγηση του χρόνου (μου και όποιου βοηθάει) και επομένως διαφορετική κατανομή. Το ζήτημα εν ολίγοις καταλήγει απολύτως στρατηγικό.

Ναι, δε λέω, είναι πάντα τονωτική για το φτωχό μας ego μια έξτρα συλλογή από κοπλιμέντα για τις ποικίλες ωραίες γεύσεις που μπορούν να ξεχειλίσουν ένα τραπέζι, αλλά αν βάλετε τις ώρες προετοιμασίας του, την παρακολούθηση στο μαγείρεμα, τη φροντίδα της παρουσίασης, κι αν προσθέσετε σ” αυτά όλα τα οργανωτικά (στήσιμο, πιάτα και ποτήρια επί 3, ποτά, παγάκια, αβγά, γλυκά, καφέδες, λουλούδια κ.λπ.) και τα πέρα δώθε στην κουζίνα, τις στοίβες με τα σκεύη που απαιτούν το δικό τους τοπογραφικό και πλήρη πρόβλεψη για εργονομία, το ευχάριστο εγχείρημα αποβαίνει μερικές φορές κάπως κουραστικό, ειδικά αν πάσχετε και από μια σχετική τελειομανία. Θα εισπράξετε τον καλό λόγο με το παραπάνω φυσικά και όλοι θα το απολαύσουν, εντελώς. Εκτός από σας! Με αυτά ως εμπειρία, αποφάσισα προσφάτως να αλλάξω τα δεδομένα και να ανακατευθύνω το πασχαλινό μενού σε νόστιμα πιάτα που όμως δεν με χρειάζονται υπερβολικά ούτε για να προετοιμαστούν, ούτε για να μαγειρευτούν αλλά ούτε και για να σερβιριστούν. Στο περσινό Πάσχα, για παράδειγμα, το κατσικάκι στη λαδόκολλα, που έφτασε σαν αχνιστό-δώρο στο τραπέζι ήταν μεγάλο χιτ, παρότι το σνόμπαρα σ” όλη τη διάρκεια που ψηνόταν, πίνοντας κι εγώ το ουζάκι μου με τους υπόλοιπους. Φέτος, αποφάσισα να κάνω το αρνάκι της Ουαλίας, που το δοκίμασα και είναι εξαιρετικό και επιπλέον είναι συνταγή προδιαγραφών 3 σε 1, τα ντοματίνια δε γίνονται σε χρόνο dt.

Αν λοιπόν, δεν ψήσετε σουβλιστό κάποιο άτυχο αμνοερίφιο, πράγμα που εφόσον εκδράμετε στας εξοχάς έχει σαφώς την βουκολική χάρη του και μια χροιά παράδοσης, σας προτείνω να λάβετε υπόψη την οικονομία κινήσεων και κόπου, μια και ο ρυθμός της πόλης ποσώς φείδεται να μας αναλώνει καθημερινά. Ίσως, ανακαλύψετε πως μαζί με τους άλλους που περνάνε καλά, θα περάσετε κι εσείς καλύτερα. Και, κατά τη γνωστή παντεσπανική τακτική που θέλει να κάνει τη ζωή όλων μας κατά το δυνατόν εύκολη, ανακεφαλαιώνω εδώ μερικές από τις (αζητητί δοκιμασμένες και ωραίες) συνταγές μας (με τα λινκς τους), οι οποίες ταιριάζουν για το Πάσχα.

Όπερ:


* Αρνάκι Ουαλίας με πατάτες μπουλανζέ και ντοματίνια, όλα ψητά στο φούρνο (η φετινή μου επιλογή).

* Τραγανό αρνάκι με πατάτες …που κανείς δεν αρνήθηκε (επίσης σούπερ συνταγή και άκρως επιτυχημένη).

* Κατσικάκι ξεκοκαλισμένο στο φούρνο (λυπάμαι, που η φίλη μου η Λίνα θα το κάνει εκτός Αθηνών φέτος και δεν θα είμαι παρούσα. Στο μη χρονοβόρο concept που ανέπτυξα, μπορείτε και να παραλείψετε το ξεκοκάλισμα).

* Αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολα με αρωματικά (μεγάλο περσινό χιτ).

* Κατσικάκι φρικασέ με σέλερι (ελάχιστη προετοιμασία και το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, όλα σε μιάμιση ώρα).

* Αρνάκι με μικρά κολοκυθάκια (επίσης στην κατσαρόλα σε ίδιους χρόνους).

Για τα κλασικά συνοδευτικά δείτε επίσης:

* Tις πατάτες μπουλανζέ και τα ψητά ντοματίτινα στο ίδιο ποστ με το αρνάκι.

* Τις καραμελωμένες πατάτες (κάντε τις με την φλούδα) και τις πατάτες με πάπρικα και κόκκινο κρασί, που είναι και στο πνεύμα των κλασικών αβγών.

* Επίσης, τις σούπερ τηγανητές εδώ (αν επιμένετε να είστε πάνω απ” τη φριτέζα πασχαλιάτικα).

* Εναλλακτικά, υπάρχουν οι ροδέλες από πατάτες και ντομάτες, που γίνονται στο φούρνο (και είναι άψογη επιλογή για συνοδευτικό).

Εύχομαι σε όλους να περάσετε ευχάριστα αυτές τις μέρες, να τσουγκρίσετε πολλά αβγά και να βγει το δικό σας το πιο γερό και να ξεκουραστείτε. Καλό Πάσχα!

*** Όπου αναφέρεται αρνάκι στη συνταγή μπορεί να αλλάξει θέση με κατσικάκι και το αντίθετο.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.