Το απόλυτο τιραμισού

09.09.2014

Υλικά:

  • 500 γρ. cream cheese ή μασκαρπόνε
  • 30 σαβαγιάρ
  • 3 αβγά
  • 4-5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές κακάο σε σκόνη για επικάλυψη
  • 2 κούπες δυνατός καφές φίλτρου ή, για πιο έντονη γεύση, εσπρέσο

Βουτάτε τα μισά σαβαγιάρ ένα-ένα για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα στον κρύο καφέ. Μην τα αφήσετε πολλή ώρα να μουσκέψουν υπερβολικά και να διαλυθούν, πρέπει να «κρατάνε» λίγο. Τα στρώνετε σε επίπεδο ταψί ή πυρέξ.

Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Προσθέτετε το cream cheese ή το μασκαρπόνε στο μείγμα των κρόκων και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Αδειάζετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα σαν κρέμα. Αδειάζετε τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και πασπαλίζετε με λίγο κακάο. Μουσκεύετε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ μέσα στον καφέ και τα στρώνετε πάνω από την κρέμα, δημιουργώντας έτσι μια δεύτερη στρώση.

Σε ένα μικρό σουρωτήρι του τσαγιού βάζετε το κακάο και πασπαλίζετε την επιφάνεια της κρέμας ώστε να απλωθεί παντού. Το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα και να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες, αν δεν καταναλωθεί σε 2 ώρες!

Μικρά & σημαντικά
Επειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αβγά ωμά στις συνταγές (υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας), μπορείτε να τα πα- στεριώσετε: Απλώστε μια πετσέτα πάνω σε ένα μεταλλικό δοχείο και προσθέστε τα αβγά προσέχοντας να μην ακουμπούν στο μέταλλο. Καλύψτε τα με νερό, σκεπάστε τα με την πετσέτα και βάλτε τα στο φούρνο στους 54° C για 45 λεπτά. Να τσεκάρετε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο, γιατί το ασπράδι στους 60° C αρχίζει να πήζει.