Βότανα & μπαχαρικά για υγιεινό μαγείρεμα

06.06.2014
Δώσε γεύση στο φαγητό με βότανα και μπαχαρικά!

Πολλά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε άρωμα και γεύση στο φαγητό έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ανακάλυψέ τα και αύξησε την πρόσληψή τους!

1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι από τα κορυφαία βότανα και μπαχαρικά για υγιεινό μαγείρεμα χάρη στα οφέλη του. Με αντι-ιικές , αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, αναγνωρίζεται ως ένα φυσικό αντιβιοτικό. Επίσης, βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης ενώ προσθέτει έξτρα γεύση σε κάθε πιάτο. Ταιριάζει απόλυτα με λαχανικά, σάλτσες, ψητά αλλά και... πίτσα!

2. Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα

Ένα από τα βασικά μπαχαρικά με οφέλη για την υγεία είναι και ο κουρκουμάς. Τα οφέλη του έχουν αναγνωριστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε διάδορες κουζίνες, όπως για παράδειγμα την αφρικάνικη, την ινδική και ασιατική ενώ μπορεί άριστα να βρει τη θέση του και στην ελληνική. Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το μπαχαρικό κάνει καλό σε περιπτώσεις προβλημάτων του στομάχου και του εντέρου, στη ρευματοειδή αθροίτιδα αλλά και στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

3. Ρίγανη

Η ρίγανη αλλά και η ματζουράνα, είναι δύο από τα βότανα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ελληνική και την ιταλική κουζίνα. Οι ευεργετικές ιδιότητες της είναι πολλές καθώς το βότανο έχει αντι- μυκητιασική , αντι- φλεγμονώδη και αντι- οξειδωτική δράση. Λίγη ριγανίτσα μπορεί να ανακουφίσει από πόνους των αρθρώσεων και των μυών και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως για παράδειγμα τον πονόλαιμο.

4. Κανέλλα

Ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα και μπαχαρικά με πολλαπλές χρήσεις είναι η κανέλα. Προσθέτει μια λεπτή γεύση σε γλυκά και αλμυρά πιάτα ενώ παράλληλα λέγεται πως απαλύνει πόνους όπως η αρθρίτιδα. Επιπλέον, ρυθμίζει τη ροή του αίματος, ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Τέλος, λέγεται πως ενισχύει τη γονιμότητα,

5. Τζίντζερ

Κύριο συστατικό της ασιατικής κουζίνας, το τζίντζερ τα ταλευταία χρόνια έχει κλέψει και τις καρδιές των Ελλήνων. Ως προς τα οφέλη του, βοηθά την πέψη κι επιταχύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα ενώ παράλληλα καταπολεμά τη ναυτία, μειώνει τον μετεωρισμό, ξεμπουκώνει τα ιγμόρεια και ανακουφίζει από πονόλαιμο και κράμπες στομάχου!

6. Κύμινο

Το κύμινο βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ανακουφίζει συμπτώματα του κρυολογήματος, καταπολεμά προβλήματα αυπνίας και αναπνευστικού. Είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σε κουζίνες όπως η αφρικάνικη και η μεξικάνικη ενώ μπορεί να αρωματίσει ακόμη και το ψωμάκι!

7. Θυμάρι

Ένας από τους κυριότερους λόγους χρήσης μπαχαρικών στην μαγειρική είναι φυσικά η γεύση και το άρωμα που δίνουν στο φαγητό. Ωστόσο, το θυμάρι εκτός από το πλούσιο και μεθυστικό του άρωμα έχει αντισηπτική, αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα