Κρόνατ: Η νέα μόδα θέλει κρουασάν & ντόνατ μαζί

17.09.2013
Κρουασάν ή ντόνατ; Αν η επιλογή σε βάζει στις σκέψεις, ήρθε ένα νέο προϊόν που θα σε βγάλει από το δίλημμα.

Το κρόνατ (cronut) δεν είναι ούτε κρουασάν, ούτε ντόνατ. Είναι και τα δύο μαζί.

Το προϊόν εμπνεύστηκε κι έφτιαξε η Νεουορκέζος αρτοποιός Ντόμινικ Άνσελ, που όπως ομολογεί δεν περίμενε πως το νέο γλύκισμα θα είχε τόσο μεγάλη ζήτηση.

Το κρόνατ έχει κάνει πάταγο, σε σημείο που το αρτοποιείο αναγκάστηκε να βάλει όριο αγορών, ένα κουτί ανά πελάτη ενώ ανάμεσα στους λάτρεις του συγκαταλέγονται και αρκετοί διάσημοι μεταξύ των οποίων η Χάιντι Κλουμ, που φέρεται να ζήτησε παράδοση κατ΄οίκον με το ιδιωτικό της τζετ αλλά κι ο Χιου Τζάκμαν ή η Έμα Ρόμπερτς που έχουν στηθεί στην ουρά για να τα αποκτήσουν.

Το πρώτο κρόνατ φτιάχτηκε από λεπτές στρώσεις ζύμης κρουασάν, τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, βουτηγμένες σε ροδοζάχαρη, γεμιστές με κρέμα βανίλιας και με γλάσο αρωματισμένο με τριαντάφυλλο.

Συνταγή για σπιτικά κρόνατ

(Μπορεί να μην είναι η αυθεντική αλλά το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι εκπληκτικό!)

Για τη ζύμη

(Ζύμη για κρουασάν)

* 3/4 του φλιτζάνιού ζεστό γάλα

* 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά

* 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη

* 2 αυγά

* 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

* 3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση (κοσκινισμένο)

* 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

* 1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

Γέμιση & γλάσο

Γέμιση: Κρέμα βανίλια

Γλάσο: Βανίλιας ή άλλο κατά προτίμηση

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το γάλα και τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, και τη βανίλια και συνεχίζουμε με καλό ανακάτεμα. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το αλεύρι και το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε άλλα 2 &1/4 φλιτζάνια αλεύρι, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα ταψί και καλύπτουμε με σελοφάν. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το υπόλοιπο αλεύρι (1/4 φλυτζανιού). Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε σχήμα ορθογωνίου και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του βούτυρου με το λιγοστό αλεύρι.

Στη συνέχεια τυλίγουμε τη ζύμη μας διπλώνοντας σε τρία μέρη, σαν επιστολόχαρτο, έτσι ώστε το βούτυρο να καλυφθεί από τη ζύμη. Στη συνέχεια ξανασκεπάζουμε τη ζύμη με σελοφάν και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.

Ξαναβάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ανοίγουμε πάλι. Επαναλαμβάνουμε για δύο ή τρεις φορές τη διαδικασία. Εν συνεχεία τη βάζουμε στο ψυγείο ξανά, όπου και την αφήνουμε για μερικές ώρες ή αν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για ένα 24ωρο.

Μόλις η ζύμη, την επόμενη ημέρα αφρατέψει, την βγάζουμε από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός κουπ-πατ την κόβουμε σε ροδέλες σε σχήμα ντόνατ.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, τηγανίζουμε τα κρόνατ μας σε ζεστό κι όχι καυτό λάδι. μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφί.

Στη συνέχεια, βάζουμε τη γέμιση μέσα σε ένα κορνέ κι αφού βάλουμε τη μύτη του μέσα στα τηγανισμένα κρόνατ τα γεμίζουμε. Τέλος, γλασάρουμε την κορυφή με το γλάσο της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.