Ντόνατς στο φούρνο

04.12.2013

Doughnuts ή donuts, δεν έχει σημασία το ίδιο είναι! Αυτό το αφράτο γλύκισμα που ομορφαίνει συνήθως τα πρωινά μας, βουτηγμένο στη σοκολάτα ή γεμιστό με πραλίνα/κρέμα κ.ο.κ

Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, άλλοι το τρώνε σκέτο με άχνη ασπούμε! Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε doughnuts ψητά στον φούρνο για να απαλλαγούμε από τα περιττά λάδια του τηγανίσματος. Θα δείτε πως είναι μία πολύ ωραία και εύκολη συνταγή για να τρώνε τα παιδιά, αλλά και οι υπόλοιποι (εμείς παιδιά στο σπίτι πάντως δεν έχουμε!). Βγαίνουν αρκετά κομμάτια με απλά και λίγα υλικά, ικανά να γεμίσουν το σπίτι σας αρώματα και γλύκα!

Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε...

Υλικά για 25 κομμάτια

300 γρ. γάλα χλιαρό
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο

Για το γλάσο σοκολάτας
2 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο

Για γέμιση πραλίνας
2 κ.σ. πραλίνα
1 κ.σ. ζαχαρούχο γάλα ή γάλα εβαπορέ

Εναλλακτικά

βούτυρο λιωμένο
ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε την μαγιά στα 100 γρ. από το χλιαρό γάλα. Αφήνουμε 5 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε το βούτυρο στο υπόλοιπο γάλα μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε την ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα της μαγιάς, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακετεύοντας με ένα πιρούνι καλά.
  • Ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να δουλέψουμε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ με τους γάντζους. Εγώ το έκανα με το πιρούνι και στο τέλος με τα χέρια.
  • Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και λίγο κολλώδης αλλά πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, μην το παρακάνετε λοιπόν με το αλέυρι.
  • Σε ένα άλλο μπολ που έχετε πασπαλίσει με αλεύρι αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  • Πλάστε λίγο την ζύμη σας ξανά. Αλευρώστε μία επιφάνεια και με χοντρό πλάστη ανοίξτε την μισή μέχρι να έχετε πάχος περίπου μισό εκατοστό. Κόψτε με την βοήθεια κουπ πατ ή ποτηριού/μπολ σε μέγεθος που θέλετε (χρησιμοποιείστε και μαχαίρι) και έπειτα με ένα σφηνοπόηρο κάντε τρύπες στην μέση. Αφήστε και χωρίς τρύπα μερικά για να τα γεμίσετε. Τα μικρά στρογγυλά μπορούνε ωραιότατα να βγουν mini donuts.
  • Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη, όπως και με τα υπολείμματα.
  • Απλώστε σε ταψιά με λαδόκολλα, και αφήστε σε ζεστό μέρος για άλλη μισή ώρα.
  • Ψήστε στους 190 για 12 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Πάμε να τα διακοσμήσουμε

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε όλα τα υλικά για το γλάσο σοκολάτας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να λειανθεί το γλάσο.
  • Βουτήξτε τα donuts μέσα από την μία μεριά και αφήστε να στεγνώσουν.
  • Εναλλακτικά μόλις βγουν από τον φούρνο περάστε τα με λίγο λιωμένο βούτυρο κι έπειτα από την ζάχαρη.
  • Για γεμιστά donuts, ζεστάνετε τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν και γεμίστε μία σύριγγα με την πραλίνα. Στην κάτω μεριά ή στο πλάι τρυπήστε με την σύριγγα (χωρίς την βελόνη) και γεμίστε με μικρή ποσότητα.

Τη συνταγή και τις συμβουλές μας έδωσε η foodblogger "γευσις"