Κολοκυθόσουπα με μήλο και τζίντζερ αλά Pandespani

03.01.2014
Από τις ωραίες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες γεύσεις, η κρεμώδης κολοκυθόσουπα ανήκει στις σούπες που λατρεύουν τους αρωματικούς συνδυασμούς. Αν τα μπαχαρικά της πάνε πολύ, το ίδιο της ταιριάζουν τα φρούτα, αν όχι περισσότερο. Ο αμιγώς χορτοφαγικός συνδυασμός της με το μήλο, ενισχύει τον φρουτώδη χαρακτήρα και την μεταξένια υφή της χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη της κρέμας.

Η γλυκιά κολοκύθα άλλο που δεν θέλει να συνδιαλέγεται με τα υλικά. Γίνεται βάση, δέχεται μετά χαράς τις εντάσεις τους και δημιουργεί πάνω σ΄αυτές το ανανεωμένο της προφίλ. "(She*) can never ever leave without leaving a piece of youth" κατά τους -εν μέρει συνώνυμους- Smashing Pumkins, με το βραβευμένο στο MTV βίντεο για το ‘tonight, tonight", που θα μπορούσε να αναγνωσθεί και ως αλληγορική έκφραση προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της κολοκύθας. Κάθε φορά που ένα τρίτο υλικό αναλαμβάνει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή μεταμορφώνεται, προσαρμόζεται καλόβολα και αποδίδει ένα διαφορετικό σε γευστικές αποχρώσεις πιάτο. Στοpandespani έχουμε ήδη συμπεριλάβει την κολοκυθόσουπα με κανέλα (και κρουτόν) και μια λάιτ εκδοχή αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο. Η ‘θεσμική’ συγγένειά της με το μήλο, αφού η κολοκύθα βοτανολογικά ανήκει στα φρούτα, είναι μια από τις πολλές νόστιμες σχέσεις της, που το μαγειρικό παιχνίδι μας παρακολουθεί.

Απλή συνταγή και ωραίο πρώτο πιάτο ό,τι και να έπεται. H κόμφορτ ώχρα αφήνει το πικάντικο άρωμα του τζίντζερ και των εσπεριδοειδών να ‘ακούγεται’ όσο διακριτικά χρειάζεται για να παραμένει το αποτέλεσμα κομψό και ενδιαφέρον ανεξαρτήτως ύψους περιστάσεων.

Προετοιμασία: 20-30 λεπτά περίπου (ανάλογα με την ταχύτητα στο καθέρισμα της κολοκύθας) και 30 λεπτά το μαγείρεμα. Μπορείτε να κάνετε την κολοκυθόσουπα νωρίτερα ή και την προηγουμένη και να την ζεστάνετε πριν το σερβίρισμα σε χαμηλή φωτιά. Για ελαφρύτερο διαιτολογικά πιάτο, αντικαταστήστε την χτυπημένη κρέμα με στραγγιστό γιαούρτι. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 6 άτομα)
800 γραμ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 5-6 εκατ.
1.5 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες 1-2 εκατ. (1½ φλ.)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους (1½ φλ.)
1 μεσαίο καρότο σε κύβους
½ μπαστουνάκι σέλερι σε ροδέλες
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη ή φρέσκο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
½ κ.γ. ξύσμα μανταρίνι ή γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι
1 πρέζα γαρίφαλο
αλάτι, λευκό πιπέρι
1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη για το σερβίρισμα

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και προσθέτετε το τζίντζερ ανακατατεύοντας (μέτρια φωτιά) για 1-1.5 λεπτό. Bάζετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το σέλερι. Μαγειρεύετε για 6 λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι (χωρίς όμως να αλλάξει χρώμα) και να μαλακώσει.

Κάνετε τη σούπα: Ρίχνετε το ζωμό, την κολοκύθα, το μήλο και το γαρίφαλλο. Φέρνετε σε σημείο βρασμού, βάζετε αλάτι και πιπέρι και κατεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να τρυπιέται με το πιρούνι.
Αποσύρετε και με τον πολτοποιητή χειρός κάνετε τη σούπα πουρέ, ρίχνετε το ξύσμα, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.

Σερβίρισμα: Μοιράζετε την κολοκυθόσουπα σε (ζεστά) μπολ, προσθέτοντας μια κουταλιά χτυπημένη κρέμα από πάνω ή σερβίρετε την κρέμα χωριστά για χρήση κατά βούληση.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.