Χταπόδι μεθυσμένο με φασκόμηλο αλά Pandespani

13.03.2014
Φορτιστής της μαγειρικής έμπνευσης και της καλλιτεχνικής, το χταπόδι είναι από τα πλάσματα που κυκλοφορούν με ανταγωνιστική συχνότητα σε πιάτα και έργα τέχνης και τεχνικής. Κάτι τα ευέλικτα οκτώ πλοκάμια που επικαλούνται τη δύναμη του 8, κάτι οι καλογραμμένες ανυποχώρητες βεντούζες, λίγο ο συμβολισμός της μεταμόρφωσης, η ταχύτητα και το νυκτόβιο κυνήγι του, η ευφυΐα και η μυθική του υπόσταση απ' τα ξέφτια του ασυνείδητου ως τις 20.000 λεύγες του Ιουλίου Βερν και τους δράκους, το νοήμον χταπόδι προσφέρεται για αλληγορικές χρήσεις, σουρεαλιστικές απεικονίσεις και καμπύλες φαντασιώσεις με σεξουαλικό νοούμενο ή υπονοούμενο. Αν οι εικαστικές αναζητήσεις προσφέρουν στο μάτι εντυπωσιακές εικόνες, οι γαστρονομικές αναπαράγουν με την ίδια εμμονή γευστικά αποτελέσματα που συγκινούν ανάλογα τον ουρανίσκο. Για το μεθυσμένο χταπόδι με κρασί και φασκόμηλο διάλεξα την αντιστοίχιση με τα γκροτέσκα -στα όρια του κιτς- πορτρέτα της φωτογράφου Yumiko Utsu, που δανείζεται το πνεύμα των σουρεαλιστών για να δείξει ένα μυστηριώδες (αστείο εν μέρει και τρομακτικό) ολοζώντανο ζώο στη θέση του φαγητού.

Ο συνδυασμός του χταποδιού με το πιπεράτο φασκόμηλο δεν συνηθίζεται στην ελληνική κουζίνα παρά το εξαιρετικό αρωματικό ταίριασμα που επικροτείται και απ' το κόκκινο κρασί. Η συνταγή είναι απλή, γρήγορη και σας κερδίζει χρόνο από άλλα θαλασσινά παρασκευάσματα σε μέρες μαγειρικής αιχμής όπως η Καθαρά Δευτέρα. Μπορεί να γίνει με φρέσκο χταπόδι ή κατεψυγμένο, που συχνά προτιμάται γιατί καθησυχάζει την έγνοια του παραγουλιάσματος ώστε να βγει μαλακό και τρυφερό.

Το καθάρισμα του χταποδιού είναι εύκολη υπόθεση και συνοψίζεται στην αφαίρεση του σκληρού κεντρικού σημείου της κουκούλας, του εσωτερικού της που είναι τα εντόσθια και των ματιών. Θυμηθείτε επίσης ότι το χταπόδι συρρικνώνεται κατά το μαγείρεμα λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό, οπότε υπολογίστε το βάρος και τις μερίδες ανάλογα, ειδικά αν δεν προορίζεται για μεζές.

Tι θα πιείτε: Η μαλακή και γεμάτη χυμούς σάρκα του χταποδιού δένει ωραία με ένα φρέσκο και γεμάτο αρώματα λευκών ώριμων φρούτων Sauvignon Blanc. Δοκιμάσαμε πρόσφατα μια φιάλη του Κτήματος Καρυπίδη του 2012 που μας άφησε πολύ ικανοποιημένους. Συνσυασμός δυναμικός για το χταπόδι με μια τιμή μάλιστα που δεν ξεπερνά τα 10 €. Μην βιαστείτε ωστόσο να το πιείτε πριν απολαύσετε τα αρώματα που αναδύονται από το ποτήρι σας, τα οποία ακολουθούμενα από το γεμάτο σώμα του χταποδιού θα απογειώσουν τη γεύση. Tip. Ποτέ, μα ποτέ (το συγκεκριμένο κρασί) με χταπόδι ξιδάτο.

Προετοιμασία: 5 λεπτά και 40-45' περίπου όλα μαζί. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, ξεπαγώστε το απ' το προηγούμενο βράδυ και αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το βάλετε στην κατσαρόλα. Μην προσθέσετε αλάτι στο μαγείρεμα, δεν χρειάζεται. Εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 6 άτομα)
1 χταπόδι περίπου 1 κιλού
60 ml κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνη
ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλο φρέσκο ή 5-6 ξερά
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε το χταπόδι: Το πλένετε και αφαιρείτε τα μάτια και το 'δόντι'-στόμα στο κέντρο της κουκούλας. Χαράξτε την, αδειάστε τα εντόσθια και ξαναπλύντε την.
Το βάζετε όπως έχει στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, με τη δάφνη και το φασκόμηλο. Μόλις πάρει τη θερμοκρασία, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και το μαγειρεύετε για 30-35 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακό. Προσθέτετε το κρασί και το αφήνετε ξεσκέπαστο, σε μέτρια φωτιά να εξατμιστεί (5-10 λεπτά).

Σερβίρισμα: Ολόκληρο ή σε κομμάτια, με μια-δυο γραμμές ωμού ελαιόλαδου και πασπαλισμένο με μαϊντανό. Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.