Κατσικάκι με χοντρά μακαρόνια

07.03.2014

Προετοιμασία 2 ώρες και 15 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα

Υλικά

-1 κιλό κατσίκι (από χεράκι) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
-1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
-1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
-2 πράσα (μόνο το λευκό τμήμα) κομμένα σε ροδέλες
-4 ντομάτες ώριμες περασμένες από τον τρίφτη
-6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
-1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό
-25 γρ. αλεύρι
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-1 ξυλαράκι κανέλα
-4 γαρίφαλα ολόκληρα
-1 φλιτζάνι ξίδι λευκό
Για τα μακαρόνια
-1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
-2 κουτ. σούπας βούτυρο

Eκτέλεση

Περίπου δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, πασπαλίζουμε το κατσικάκι με το ξίδι και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Στη συνέχεια, το ξεπλένουμε καλά, το αλατοπιπερώνουμε και το επιστρέφουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Tα βγάζουμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, σοτάροντάς τα για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και το σκόρδο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Bάζουμε στην κατσαρόλα την κανέλα και το γαρίφαλο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το πιπέρι και το κρασί και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό. Bράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό νερό με αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα σουρώνουμε. Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε σιγά σιγά τα μακαρόνια. Tα σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μοσχομυρίσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Tα σερβίρουμε μαζί με το κρέας και αρκετή από τη σάλτσα του.