Τα σνακ της παρέας

18.08.2014
Προσκάλεσες φίλους για να δέιτε ταινία ή κάποιο σόου στην τηλεόραση; Αυτήν τη φορά φτιάξε φαγητό με τα δικά σου χεράκια και δεν μην παραγγείλεις delivery...

Τα έχεις φροντίσει όλα, αλλά με το φαγητό τι γίνεται; Αντί για πατατάκια, ποπκόρν ή ετοιματζίδικη πίτσα, οργανώσου και φτιάξε μικρά νόστιμα σνακς για μια καταπληκτική βραδιά απ΄όλες τις απόψεις.

Τι μπορώ να φτιάξω;

Καταλληλότερα φαγητά είναι όσα ταιριάζουν στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, δεν απαιτούν στρωμένο τραπέζι και διατηρούνται για αρκετή ώρα χωρίς να χάνουν τη γεύση τους. Η λίστα των πιθανών επιλογών ξεκινά από πάσης φύσεως finger foods, όπως μεζεδάκια, πιατέλες αλλαντικών και τυριών, καναπεδάκια, μπουκίτσες, μπουρεκάκια, σαντουιτσάκια, πίτσες και σουβλάκια, περιλαμβάνει όμως και μακαρονάδες, μπιφτέκια, κοτόπουλο, μπριζολάκια και θαλασσινά, ακόμη και βραζιλιάνικο barbeque ή πιο πολύπλοκα ethnic φαγητά ? ό,τι ευχαριστεί την παρέα.

Επιλογές νόστιμες & σίγουρες
Χωρίς εξεζητημένα ή πολύ ακριβά υλικά, εύκολα προσαρμόσιμες στον αριθμό των συνδαιτυμόνων σας, από 2-3 άτομα έως και ολόκληρο? λόχο. Δεν περνάτε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα, δεν βγαίνετε ποτέ οφσάιντ, δεν πλένετε πιάτα όλο το βράδυ...

Μεζεδάκια Μικρά & λαχταριστά

Δαμάσκηνα ξερά με μπέικον
Χρησιμοποιείτε αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια. Τυλίγετε σε κάθε δαμάσκηνο ½ λωρίδα μπέικον και τη στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Απλώνετε τα δαμάσκηνα σε ταψί, βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Μπουρεκάκια
Αναμειγνύετε σε μπλέντερ τυριά, αλλαντικά και λαχανικά να γίνουν πολτός. Παίρνετε έτοιμα φύλλα κρούστας, τα κόβετε στα τέσσερα και τα λαδώνετε καλά από την πάνω πλευρά. Γεμίζετε τα φύλλα με το μείγμα και τα τυλίγετε σε ρολό. Τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Λαχανικά σε σουβλάκι
Κόβετε ωμά λαχανικά (τοματίνια, πιπεριές κ.ά.) σε μικρότερα κομμάτια και τα περνάτε εναλλάξ σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια. Τα σερβίρετε σκέτα ή μαζί με κάποιο ντιπ.

Ρολάκια σολομού
Ψιλοκόβετε αγγουράκι και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Αναμειγνύετε σε μπολ τυρί κρέμα, κάππαρη από κονσέρβα καλά στραγγισμένη, το αγγουράκι, λίγο χυμό λεμονιού και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Παίρνετε μικρές, λεπτές φέτες καπνιστού σολομού, βάζετε στο άκρο κάθε φέτας ένα κουταλάκι από το μείγμα και τυλίγετε σε ρολό.

Μπρουσκέτες
Κόβετε χωριάτικο ψωμί σε φέτες, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις βάζετε σε ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ξανθύνουν. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις τρίβετε ελαφρά με σκελίδες σκόρδου, προσθέτετε από πάνω λεπτές ροδέλες ντομάτας ή ντοματίνια κομμένα στη μέση και πασπαλίζετε με κίτρινο τυρί τριμμένο ή φέτα θρυμματισμένη. Ψήνετε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Γαρνίρετε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Κριτσίνια με αλλαντικά
Επιλέγετε διάφορα είδη κριτσινιών. Τυλίγετε στο πάνω μέρος κάθε κριτσινιού μια λεπτή φέτα ζαμπόν και τα σερβίρετε σε μεγάλο ψηλό ποτήρι. Για κάτι πιο πικάντικο, τυλίγετε στην άκρη τους από μια λωρίδα ψημένο μπέικον και πασπαλίζετε με κίτρινο τυρί τριμμένο.

Καναπεδάκια Μπουκίτσα & απόλαυση

Με τυρί και αλλαντικά
Αφαιρείτε από φέτες ψωμιού του τοστ την κόρα και τις κόβετε σε μικρότερα τετράγωνα. Καλύπτετε κάθε ένα από αυτά με τυρί του τοστ και από πάνω βάζετε κάποιο αλλαντικό, διαφορετικό σε κάθε ψωμάκι, π.χ. γαλοπούλα, ζαμπόν χοιρινό, προσούτο (υπάρχει και ελληνικό!), παριζάκι ή σαλάμι αέρος.

Με κράκερ και πάστα ελιάς
Αλείφετε αλμυρά κρακεράκια με πάστα ελιάς και πασπαλίζετε με ελάχιστη ρίγανη. Σερβίρετε τα μισά έτσι και στα άλλα μισά προσθέτετε λιαστή ντομάτα.

Με ψωμί ψημένο και ντοματίνια
Τοποθετείτε ντοματίνια σε ταψί και τους βάζετε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λιωμένο, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια. Στο μεταξύ ψήνετε σε τοστιέρα φέτες ψωμιού και μόλις γίνουν, τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Βάζετε σε κάθε κομμάτι ψωμιού ένα ντοματίνι και πασπαλίζετε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Με ρυζογκοφρέτα και σολομό
Αλείφετε κάθε ρυζογκοφρέτα με κρεμώδες τυρί και την καλύπτετε με μια μικρή φέτα καπνιστού σολομού ή πέστροφας. Ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού και γαρνίρετε με άνηθο ψιλοκομμένο.

Με ντακάκια
Τρίβετε ώριμες ντομάτες και αυτό περιχύνετε μικρά παξιμαδάκια. Πασπαλίζετε τα παξιμαδάκια με αλειφώδες τυρί για ντάκο ή τυρί φέτα θρυμματισμένο, προσθέτετε ελαιόλαδο και γαρνίρετε με βασιλικό ψιλοκομμένο.

Τραγανά τσιπς τέλεια για μασούλημα, ιδανικά για ντιπ

Τσιπς αραβικής πίτας
Κόβετε αραβικές πίτες (ή τορτίγιες) σε μικρά τρίγωνα και τα απλώνετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 8-10 λεπτά. Όταν κρυώσουν τρώγονται όπως έχουν ή ελαφρώς αλατισμένα και με λίγη ρίγανη. Μπορούν να σερβιριστούν με οποιοδήποτε ντιπ, ιδανικά με χούμους.

Τσιπς παρμεζάνας
Τρίβετε παρμεζάνα και κατόπιν την αναμειγνύετε σε μπολ με ελάχιστο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Βάζετε στο ταψί το μείγμα της παρμεζάνας κουταλάκι-κουταλάκι, σαν να κάνετε «βουναλάκια», αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Πατάτε τα βουναλάκια παρμεζάνας για να απλώσουν και τους δίνετε σχήμα στρογγυλό. Ψήνετε σε προθερμασμένο, δυνατό φούρνο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε σκέτα ή με ντιπ ή τα προσθέτετε σε σαλάτες.

Πίτσες και πίτες
Κανείς δεν λέει «όχι»...

Προετοιμασία: Φτιάχνετε δική σας ζύμη για πίτσα ή αγοράζετε έτοιμη βάση ή αραβική πίτα μεγάλης διαμέτρου. Για τις υπόλοιπες πιτοδημιουργίες χρησιμοποιήστε το είδος έτοιμης πίτας που προτιμάτε, π.χ. ελληνική, αραβική, κυπριακή, μεξικάνικη. Αν έχετε τις πίτες αποθηκευμένες στο ψυγείο, τις βγάζετε και τις αφήνετε να ξεπαγώσουν.

Σπιτική σάλτσα πίτσας: Αναμειγνύετε 1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη ή αποφλοιωμένα ντοματάκια, 2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας, ½ κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Πίτσα σπέσιαλ
Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι, να το καλύψει ολόκληρο, και την περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας. Στρώνετε από πάνω τυρί γκούντα τριμμένο και συνεχίζετε με ψιλοκομμένα μανιτάρια, πιπεριές, λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον, ελιές και στο τέλος λίγο ακόμη τυρί τριμμένο. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με ρίγανη και πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να σταθούν ενόσω προθερμαίνετε το φούρνο. Ψήνετε σε δυνατή θερμοκρασία, μέχρι το τυρί και η κόρα να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Πίτσα με αραβική πίτα
Στρώνετε λαδόκολλα σε ταψί και βάζετε από πάνω μια μεγάλη αραβική πίτα. Απλώνετε στην πίτα τυρί του τοστ, φέτες γαλοπούλας μπέικον, λουκάνικο ή σαλάμι αέρος. Προσθέτετε φέτα θρυμματισμένη και ένταμ τριμμένο, πιπεριά ψιλοκομμένη, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ροδέλες ντομάτας. Περιχύνετε με σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

Ατομική πίτα - πίτσα
Αλείφετε μικρές πίτες με λίγο ελαιόλαδο. Πάνω από κάθε πίτα προσθέτετε τυρί σε φέτες, γαλοπούλα, ντομάτα σε ροδέλες, πιπεριά και κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Πασπαλίζετε με λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο και ψήνετε στο γκριλ.

Τυλιχτά
Ετοιμάζετε τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού ή μουστάρδας. Ψήνετε σε σχάρα ή στο γκριλ σουβλάκια χοιρινά και κοτόπουλου, μπιφτέκια μακρόστενα, λουκάνικα κ.ά. Κόβετε ντομάτες και κρεμμύδια. Αφήνετε τις πίτες να ψηθούν από τη μία πλευρά καλά και από την άλλη μόνο ζέσταμα. Τις γεμίζετε με τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας, τις διπλώνετε και τις τυλίγετε μέχρι τη μέση με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

TIP: Φτιάξτε δική σας ζύμη για πίτσα ή αγοράστε έτοιμη βάση ή αραβική πίτα. Για τις υπόλοιπες πιτοδημιουργίες χρησιμοποιήστε το είδος έτοιμης πίτας που προτιμάτε, π.χ. ελληνική, αραβική, κυπριακή, μεξικάνικη.

Τι θα πιούμε;
Εκτός από άφθονο νερό -απολύτως αναγκαίο για να ενυδατώνεται σωστά ο οργανισμός - η πλέον... παραδοσιακή επιλογή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων είναι η παγωμένη μπίρα, με ή χωρίς αλκοόλ. Σε όσες κυρίες παρακολουθούν από μακριά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, συζητώντας μεταξύ τους, ταιριάζει το δροσερό κρασάκι.

Και για επιδόρπιο;
Φρούτα εποχής, λίγο παγωτό ή κάποιο παγωμένο γλύκισμα με βάση το γιαούρτι κλείνουν με ελαφρύ και γευστικό τρόπο μια όμορφη ποδοσφαιρική βραδιά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ