Γεύσεις από Κάρπαθο γεμάτες νοστιμιά

17.07.2014
Αν αναζητάτε ήρεμες διακοπές, σε ακρογιάλια με σμαραγδένια νερά, σε υπέροχα χωριά με ασυνήθιστη αρχιτεκτονική και μοναδικές γαστριμαργικές νοστιμιές, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την Κάρπαθο!

Κάρπαθος, ένα λιγότερο γνωστό νησί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, σμιλεμένη στο βράχο, με παρθένες, απέραντες παραλίες, όπως η Αφιάρτη, όπου τον Αύγουστο δίνουν ραντεβού οι φανατικοί του σέρφινγκ για να απολαύσουν τα πελώρια κύματα και γραφικά χωριά, όπως η Όλυμπος, όπου οι γυναίκες του χωριού φορούν ακόμα την πολύχρωμη παραδοσιακή τους φορεσιά.

Παράδοση γεμάτη νοστιμιές


«Η Κάρπαθος γενικά φημίζεται για τα ψωμιά της, όπως το κρεμμυδόψωμο, τα σουσαμένια κουλούρια, το χριστόψωμο με μαύρο και άσπρο σουσάμι, τα πασχαλινά κουλούρια σε σχήμα οκτώ με ένα κόκκινο αβγό στη μέση», μας λέει ο κ. Στέλιος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κρίθαμος» στο Νέο Ψυχικό. «Στην Όλυμπο οι γυναίκες ανάβουν τον ξυλόφουρνο στη γειτονιά και ψήνουν όλες μαζί τα ψωμιά τους. Φημισμένο είναι και το αλάτσι, δηλαδή θαλασσινό αλάτι που μαζεύουν από τα βράχια μετά τις φουρτούνες, στις αρχές του καλοκαιριού. Τα κυριότερα τοπικά προϊόντα είναι ο κρίθαμος, ένα φυτό με φύλλα σαν της ελιάς αλλά πιο σαρκώδη, που φυτρώνει κοντά στη θάλασσα. Περιέχει ιώδιο και βρασμένος συνοδεύει τις σαλάτες και τα ψαρικά, ενώ παστός γίνεται περίφημος ουζομεζές. Επίσης αξίζει κάποιος να δοκιμάσει το μανούλι, ένα είδος φρέσκου, άπαχου κατσικίσιου τυριού, τις τσακιστές μικρές πράσινες ελιές, το ελαιόλαδο και το θυμαρίσιο μέλι της. Η Κάρπαθος παράγει το δικό της ντόπιο κρασί, το "αντρίκιο", ένα ημίγλυκο κόκκινο κρασί, και λικέρ με κανέλα και ρόδι».

Σπεσιαλιτέ που ξετρελαίνουν!

Και ο κ. Κωνσταντινίδης συνεχίζει τη γευστική μας ξενάγηση με τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ του νησιού, όπως το οφτό, ερίφιο γεμιστό με πλιγούρι, συκωταριά, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά, που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. «Διάσημο παραδοσιακό πιάτο είναι επίσης οι μακαρούνες, είδος χειροποίητου ζυμαρικού, που σερβίρεται με σιτάκα και τσίκνωση ? δηλαδή κρεμμύδια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και ξερή μυζήθρα. Στα πανηγύρια, στους γάμους και στις βαφτίσεις δεν λείπει η μένουλα παστή, ένα ψάρι που μοιάζει με γόπα και ψαρεύεται τον Φεβρουάριο. Την παστώνουν σε μεγάλα δοχεία για δύο μήνες. Παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων είναι η γαλοπούλα γεμιστή και τα ζεμπίλια (πιτάκια γεμιστά με σταφίδες και γλυκό κρασί πασπαλισμένα με σουσάμι). Στους γάμους σερβίρουν πακλαβά (μπακλαβά) τηγανητό πασπαλισμένο με μέλι και κανέλα, και καρφιτσωμένα γαρίφαλα, και για φαγητό κοκκινιστό κατσίκι ή μοσχαράκι, που ψήνονται σε καζάνια μαζί με πλιγούρι». Η Κάρπαθος είναι διάσημη για τα πανηγύρια της, με σημαντικότερο αυτό του Δεκαπενταύγουστου «που γιορτάζεται για τρεις ημέρες. Πολλοί είναι εκείνοι που φέρνουν τάμα στη Μεγαλόχαρη έναν άρτο, ένα μεγάλο ψωμί, από το οποίο μπορούν να φάνε μέχρι και 40 άτομα».

Παραδοσιακές συνταγές από Κάρπαθο
(Κάνε κλικ και δες τη συνταγή και την εκτέλεσή της)

* Κουλούρια Καρπάθου με σουσάμι

* Οφτό για τους μερακλήδες

Τι να αγοράσετε:

  • Μανούλι από τον Βασίλη Φράγκο στην Αρκάσα και τον Γιώργο Σπανό στην Αφιάρτη.
  • Θυμαρίσιο μέλι από τον Δημήτρη Πρωτοψάλτη στην Αρκάσα.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ