Η ελληνική γαστρονομία έχει το δικό της μουσείο

01.07.2014
Ένα ασυνήθιστο μουσείο άνοιξε πρόσφατα στη γραφική συνοικία του Ψυρρή. Το θέμα του; Η ελληνική γαστρονομία, η οποία προσεγγίζεται με ένα φρέσκο και σύγχρονο τρόπο, προσελκύοντας τόσο ξένους επισκέπτες όσο και Έλληνες που θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική κουζίνα.

Σε έναν καλόγουστα ανακαινισμένο χώρο, με ζωγραφισμένα ταβάνια, ξύλινα δάπεδα, παραδοσιακές λευκές κουρτίνες, η ελληνική γαστρονομία ζωντανεύει και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της. Εδώ στεγάζεται το «Ελληνικό Μουσείο Γαστρονομίας», μια ιδιωτική πρωτοβουλία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων, με στόχο την ποιοτική προβολή και ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, εντός και εκτός συνόρων, συνδυάζοντας ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία με την ανακάλυψη της τοπικής κουζίνας από όλη την Ελλάδα.

Με τον αέρα της νιότης


«Όραμά μας είναι η συγκέντρωση, ανάδειξη και προβολή του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου ως αναπόσπαστου μέρους της πολιτισμικής μας ταυτότητας», μας λέει ο Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης, επικεφαλής της ομάδας των νέων που προχώρησαν στη δημιουργία του μουσείου. Μια ομάδα που αποτελείται από ανθρώπους από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, με κοινή όμως αγάπη για την ελληνική παράδοση και γαστρονομία. Η όλη προσπάθεια βασίζεται στην εθελοντική δράση και πλαισιώνεται από ανθρώπους με εμπειρία σε χώρους του πολιτισμού, της έρευνας και της εστίασης. Στην περιήγησή μας στο μουσείο ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα διακρίνουμε μια παλιά πρέσα για λάδι, ζυγαριές, σύνεργα και σκεύη από άλλες εποχές. Στους τοίχους κυριαρχούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον τρύγο και το θερισμό, ενώ στην πλακόστρωτη αυλή με άρωμα νεραντζιάς λειτουργεί και το εστιατόριο του μουσείου.

Πώς μαγειρεύουν στα μοναστήρια;


Στις δραστηριότητες του μουσείου περιλαμβάνεται η μελέτη της τοπικής κουζίνας κάθε περιοχής της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του τόπου και των κατοίκων, όπως εκφράζονται μέσα από τα εδέσματα και τις διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα. Θεματικές εκθέσεις, forums, μαθήματα μαγειρικής και ένα εξειδικευμένο εστιατόριο προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της γαστρονομίας του τόπου μας. Στη διάρκεια κάθε έκθεσης γίνονται και αντίστοιχα μαθήματα μαγειρικής, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πορεία του τροφίμου από το χωράφι, στην αγορά και τέλος στο τραπέζι. Κάθε έκθεση παρουσιάζει υλικά, συνταγές, τουριστικούς προορισμούς, προϊόντα και γεύσεις, ιστορικές αναφορές με σκοπό τη σφαιρική παρουσίαση κάθε περιοχής της Ελλάδας. Η πρώτη έκθεση αφορούσε την κουζίνα της Μακεδονίας και της Θράκης, η δεύτερη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο, έχει ως θέμα τη μοναστηριακή κουζίνα. «Πρόκειται για μια έκθεση που αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα υπάρχει πλούσιο υλικό για τις καλλιέργειες, τις πρώτες ύλες αλλά και την παρασκευή των φαγητών», μας εξηγεί η αρχαιολόγος Νάγια Μελισσινού, ειδική σύμβουλος του μουσείου. «Στη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης οι μοναχοί θα μαγειρέψουν παραδοσιακά πιάτα, ενώ στο χώρο της γεύσης και της λαογραφίας θα υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ομιλίες».

Και βιωματική γευστική εμπειρία


Στη διάρκεια κάθε έκθεσης το εστιατόριο του μουσείου, με επικεφαλής το σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, προσθέτει στο μενού πιάτα της αντίστοιχης κουζίνας, προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες μια πραγματικά βιωματική γευστική εμπειρία. Ξεκινώντας από ταπεινά υλικά το εστιατόριο προτείνει μια αυθεντική εμπειρία γεύσης, με ένα μενού που αλλάζει κάθε δύο μήνες. Το εστιατόριο λειτουργεί Τετάρτη με Σάββατο βράδυ μόνο με κρατήσεις, ενώ μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα παραδοσιακό πρωινό ή brunch.

Διασκεδάστε μαθαίνοντας


Το μουσείο αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για τους ανθρώπους που επισκέπτονται λιγότερο συχνά χώρους πολιτισμού, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν πολλά πολιτισμικά ή ιστορικά στοιχεία της κάθε περιοχής μέσω της γαστρονομίας. Στο πρόγραμμα δράσεων του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια διατροφής, υγείας και ευζωίας, που προορίζονται όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Στα μαθήματα για ενήλικες θα διδάσκονται, μεταξύ άλλων, η αρμονία των γεύσεων και ποια κρασιά ταιριάζουν με κάθε φαγητό. Ενώ στα μαθήματα μαγειρικής για παιδιά (5-11 ετών) οι μικροί φίλοι του μουσείου θα μαθαίνουν να φτιάχνουν απλά φαγητά, όπως πίτες ή κουλουράκια, και με ευχάριστο τρόπο θα αποκτούν γνώσεις σχετικά με τη διατροφή.

Νέλλη Παρακευοπούλου