Τα νέα premium αλάτια: Ο λευκός χρυσός

25.07.2014
Γιατροί και γαστρονό?οι ανακαλύπτουν τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες των εξωτικών αλατιών, τα οποία, πέρα από το να νοστιμίζουν τα φαγητά, λειτουργούν θεραπευτικά για την υγεία μας.

Καποια μυριζουν σαν βιολέτες και άλλα γυαλίζουν στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κάποια γεννήθηκαν στα όρη των Ιμαλαΐων, άλλα προέρχονται από τη λάβα της Χαβάης. Τα εξωτικά αλάτια εκτιμώνται από όλο και περισσότερους σεφ και ανάγονται στο αγαπημένο σουβενίρ των γκουρμέ ταξιδιωτών: Eν αρχή ην το fleur de sel, ο πολύτιμος ανθός αλατιού που μαζεύεται με το χέρι από την επιφάνεια των αλυκών. Γκρίζο, χοντρό και ανεπεξέργαστο είναι το sel gris, ή αλλιώς το κέλτικο αλάτι.

Τo θαλασσινό αλάτι Black Diamond, κυπριακής καταγωγής, αποτελείται από μαύρες νιφάδες εμποτισμένες με ενεργό άνθρακα. To Ιburi Jio Cherry ομιλεί την ιαπωνικήν, προέρχεται από τα ανοιχτά της χερσονήσου Oga στη βόρεια Ιαπωνία και μετά τη συλλογή του καπνίζεται σε φωτιά ξύλου κερασιάς επί τρεις ημέρες, κάτι που του χαρίζει μπεζ χρώμα και άρωμα καπνιστού μπέικον. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά άλλα: θαλασσινό αλάτι από το Trapani της Σικελίας, μαύρο από την Ινδία, Haleakala Ruby από τα κρυστάλλινα νερά της Χαβάης μένα premium αλάτι σε λαμπερό καφεκόκκινο χρώμα που προέρχεται από τον ηφαιστειακό άργιλο.

Τα νέα premium αλάτια δεν βρίσκουν χρήση μόνο στην κουζίνα. Αρκετά από αυτά αποδεικνύεται πως έχουν θαυματουργή επίδραση στους τομείς της υγείας και της ομορφιάς. Το αλάτι στη φυσική του μορφή περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία όμως αφαιρούνται στην πορεία, έπειτα από τη βιομηχανική επεξεργασία.

Το λεγόμενο κρυσταλλικό αλάτι προέρχεται από την εκσκαφή βαθύτερων θαλάσσιων υποστρωμάτων και έχει ελαφρώς γκρίζο χρώμα. Χάρη στην «ηλικία» του, έχει εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών και άλλων συστατικών.

Η νέα αγαπημένη εμμονή των οπαδών της υγιεινής διατροφής είναι το αλάτι που προέρχεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων. Αυτό το ελιξίριο νεότητας είναι εντελώς αγνό και εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ένα αληθινό φάρμακο της φύσης, ενώ προσφέρει δεκάδες οφέλη: συμβάλλει στην υγεία των αγγείων, ανακουφίζει τους πονοκεφάλους, λειτουργεί ως ενισχυτικό πέψης.

Το φυσικό αλάτι χρησιμοποιείται με μεγάλη αποτελεσματικότητα ως μέσο θεραπείας. Τα λουτρά σε άλμη βοηθούν στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, στους ρευματισμούς και τις παθήσεις των αρθρώσεων. Στην απολέπιση, το αλάτι βοηθά στη λείανση της επιδερμίδας: Τρίβουμε απαλά επάνω σε νωπό δέρμα με το χέρι, περιμένουμε λίγο ώστε να δράσει και έπειτα κάνουμε ντους. Οι ειδικοί συστήνουν και μια «θεραπεία άλμης» που συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού: Τοποθετούμε σε αεροστεγές βάζο μια ποσότητα κρυσταλλικού αλατιού, προσθέτουμε μεταλλικό νερό και σφραγίζουμε. Πίνουμε καθημερινά το πρωί με άδειο στομάχι ένα κουταλάκι του γλυκού από την άλμη, συνοδεύοντας με ένα ποτήρι νερό.

Από τον Γιάννη Κουτσουλιέρη