Αγκινάρες γεμιστές στην κατσαρόλα

31.07.2014

Υλικά για 8 άτομα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 60 λεπτά

Υλικά

-8 αγκινάρες φρέσκες (μόνο τις βάσεις, καθαρισμένες)
-2 κουτ. σούπας+ 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
-2 φλιτζάνια νερό
-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
-1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
-2 φλιτζάνια φρυγανιά χοντροτριμμένη ή ψωμί ξερό
-2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
-1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά της καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη μάζα, με την οποία γεμίζουμε με κουταλάκι τις βάσεις της αγκινάρας. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τις αγκινάρες προσεκτικά με τη γέμιση προς τον πάτο του τηγανιού. Χωρίς να τις ανακινήσουμε, τις σοτάρουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γέμισης. Ανασηκώνουμε με σπάτουλα προσεκτικά τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα, με τη γέμιση τώρα να κοιτάζει προς τα πάνω. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε τις αγκινάρες για περίπου 50 λεπτά. Τις σερβίρουμε αμέσως.