Γλυκάκια ανά τον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσεις

26.03.2017
Στη διεθνή κουζίνα και τα παραδοσιακά πιάτα κάθε χώρας έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Τι γίνεται όμως με τα γλυκά;

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

Σου παρουσιάζουμε μερικές γλυκές λιχουδιές που αξίζει να δοκιμάσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Κάποια από αυτά μπορείς να τα γευτείς παντού ενώ άλλα θα πρέπει να ψάξεις λίγο περισσότερο για να τα γευτείς αν δεν ταξιδέψεις στη χώρα καταγωγής τους.

Ιταλικό τζελάτο

Αν δε φας το κλασικό ιταλικό παγωτό δεν γνωρίζεις τι εστί... τζελάτο. Είναι από τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά ιταλικά γλυκά με ελαφριά σύσταση και ντελικάτη γεύση.

Πολίτικος Μπακλαβάς

Ο πολίτικος μπακλαβάς είναι διαφορετικός κι αυτό γιατί φτιάχνεται με φιστίκι Αιγίνης. Δοκίμασέ τον και θα καταλάβεις! Απλά απολαυστικός. Μη διανοηθείς να ταξιδέψεις στην Κωσατντινούπολη δίχως να δοκιμάσεις αυτό το εξαίσιο γλύκισμα.

Παριζιάνικη κρέπα

Είναι από τα πιο διάσημα γλυκά που ομολογουμένως οι 'Ελληνες τιμούμε, μετά το ξενύχτι κι όχι μόνο. Η παριζιάνικη γλυκιά κρέπα, με πραλίνα, μαρμελάδα, σαντιγί και φρέσκα φρούτα όμως είναι απλά απολαυστική!

Ισπανικούς λουκουμάδες (τσούρος)

Για πρωινό ή επιδόρπιο τα τσούρος θα σε ενθουσιάσουν. Στη Μαδρίτη θα τυος βρεις βουτηγμένους σε σοκολάτα ενώ στο Μεξικό είναι ένα τηγανητό επιδόρπιο. Στην Αργεντινή, το Περού και άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Πορτογαλία είναι γεμιστοί με πραλίνα, καραμέλα ή φρούτα.

Αυστριακή μηλόπιτα - στρούντελ

Τα γνωστά στρούντελ μήλου, με τη ζαχαρωτή ζύμη, κανένα, σταφίδες και μήλο που συχνά σερβίρονται με παγωτό ή κρέμα είναι μια Αυστοουγγρική "εφεύρεση" που δεν μπορεί να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

Αιγυπτιακό ραβανί

Το αιγυπτιακό "ρεβανί", αντίστοιχο με αυτό που εμείς ονομάζουμε ραβανί είναι ένα από τα πιο γνωστα επιδόρπια των Αιγυπτίων. Σιμιγδαλένιο κέικ με σιρόπι, ξηρούς καρπούςμ ραντισμένο με ροδόνερο, θυμίζει πολύ το δικό μας. Μη βρεθείς στην Αίγυπτο δίχως να το δοκιμάσεις.

Καναδική καραμέλα-γλειφιτζούρι σφενδάμου

Το Καναδικό σιρόπι σφενδάμου μπορείς να το απολαύσεις σε γλυκά αλλά και ροφήματα ως υποκατάστατο ζάχαρης. Μάλιστα στον Καναδά μπορείς να φας και την καραμελίτσα σφενδάμου που φτιάχνεται από παγωμένο καυτό σιρόπι που χύνεται πάνω σε πάγο δημιουργώντας ένα περίεργο κριτσανιστό γλυφιτζούρι.

Ινδικό γκούλαμπ Τζαμούν

Στα περσικά γκούλαμπ σημαίνει ροδόνερο ενώ η λέξη τζαμούν έχει καταγωγή χίντι και αναφέρεταιο σε τοπικό φρούτο παρόμοιο σε μέγεθος με το γλυκάκι. Το γλυκάκι φτιάχνεται με ζύμη με γάλα, τηγανήζεται και βουτιέται σε σιρόπι ζάχαρης αρωματισμένη με ροδόνερο, σαφράν κι άλλα βοτάνα.

Βρετανική πουτίγκα με ζεστή καραμέλα

Η πεμπτουσία της πουτίγκας είναι - ποιά άλλη - η βρετανική. Πουτίγκα αφράτη καλυμένη με καραμέλα, σερβιρισμένη στο πλάι με παγωτό. Αν επισκεφτείς τη χώρα δοκίμασε το γλύκισμα οπωσδήποτε!

Πάβλοβα από τη Νέα Ζηλανδία

Πού αλλού θα φας αυθεντική πάβλοβα εκτός από τη χώρα στην οποία το γλυκό εμπνεύτηκε και δημιουργήθηκε; Αφράτη μαρέγκα, πλούσια κρέμα και φρέσκα φρούτα, φράουλες, ακτινίδιο, ρόδι ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου, το σίγουρο είναι πως η νεοζηλανδέζικη πάβλοβα θα σε ενθουσιάσει.

Γιαπωνέζικο νταιφούκου μότσι

Πρόκειται για μια γιαπωνέζικη λιχουδιά με βάση το ρυζάλευρο ή κολλώδες ρύζι μότσι, γεμιστό με γλυκιά πάστα φασολιών, κρέμα, φρούτα ή καφέ κι επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη. Α μη τι άλλο ακούγεται ιδιαίτερο.

Πορτογαλικό παστέλ ντε νάτα

Είναι σίγουρα από τα αγαπημένα γλυκά των Πορτογάλων. Πρόκειται για ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζάχαρη άχνη και κανέλα στη κορυφή. Επίσης συνήθως, η βάση της τάρτας είναι καλλυμένη με καραμέλα.

Ταιλανδέζικο μάγκο με ρύζι

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Ασιατών. Κολλώδες ρύζι μαγειρεύεται με γάλα καρύδας μέχρι να χυλώσει και στη συνέχεια σερβίρεται με γρέσκο κομμένο μάνγκο. Αν σου αρέσει το μάνγκο, μη διαστάσεις να το δοκιμάσεις.

Βραζιλιάνικο κίντιμ

Πρόκειται για ένα γλυκάκι με σαφή πορτογαλική ρίζα, που αντικατοπτρίζει τις επιρροές των αποίκων της Βραζιλίας. Αυγουλάκια, ζάχαρη και καρύδα αναμιγνύονται όλα μαζλί και κάνουν ένα κρεμώδες γλυκάκι, με υφή κι εμφάνιση πανομοιότυπη μιας τάρτας.

Μπέινετς Νέας Ορλεάνης

Σε εμφάνιση θυμίζουν τα κλασικά ντόνατς, Είναι φτιαγμένα από ζύμη που τηγανίζεται και πασπαλίζεται με ζάχαρη. Το γλυκάκι συνήθως συνοδεύει τον καφε.

Βάφλα Λιέγης από το Βέλγιο

Οι Βέλγοι αγαπούν τις βάφλες, αυτό το γνωρίζαμε. Η βάφλα λιέγης είναι τραγανή απ έξω λόγω της καραμελωμένης ζάχαρης με την οποία επικαλύπτεται. Πραγματικά απολαυστική.

Αλφαχόρες από τη Λατινική Αμερική

Παντού κανείς στη Λατινική Αμερική, από το Περού και την Αργεντινή, μέχρι το Μεξικό και την Ουρουγουάη, θα βρει κανείς αυτά τα μικρά γλυκάκια που δεν είναι παρά μπισκότα βουτύρου με μέλι, αμύγραδα και μπαχαρικά. Συνήθως τρώγονται γεμιστά, με κρέμα καραμέλας και παρσπαλισμένα με καρύδα ή ζάχαρη άχνη.