Πάβλοβα ελληνική με γιαούρτι και σιροπιαστά σύκα

18.08.2014

Από τον Ελληνοαυστραλό Peter Georgakopoulos (www.souvlakiforthesoul.com)

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλιτζάνια νερό, 2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλας και 5 μοσχοκάρφια. Μόλις πάρει βράση και αρχίζει να σιροπιάζει ρίχνουμε 5 σύκα κομμένα στη μέση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσουν. Εντωμεταξύ χτυπάμε στο μίξερ 4 ασπράδια που έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αφρατέψουν ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει. Παίρνουμε το μπολ, ρίχνουμε 2 κουταλιές κορν φλάουρ, 2 κουταλιές λευκό ξύδι και 1 κουταλάκι βανίλια και ανακατεύουμε με την σπάτουλα. Παίρνουμε δυο λαδόκολλες και σχεδιάζουμε με το στόμιο ενός κρασοπότηρου ένα κύκλο. Κόβουμε γύρω-γύρω και επαναλαμβάνουμε 10 φορές. Απλώνουμε τα φύλλα της λαδόκολλας σε ταψί, ρίχνουμε πάνω από κάθε φύλλο λίγη μαρέγκα και ψήνουμε μισή ώρα στους 150 βαθμούς και άλλη μισή ώρα στους 120. Χτυπάμε γιαούρτι σακούλας με λίγη ζάχαρη και λίγο ξύσμα λεμονιού και όταν κρυώσει η πάβλοβα βάζουμε από πάνω μια κουταλιά από το μείγμα γιαουρτιού και ένα μισό σιροπιαστό σύκο.

(Από το περιοδικό Cook Book)