Μπακλαβάς με καρύδι

03.10.2014

Υλικά

15 φύλλα κρούστας (περίπου 1,5 πακέτο)
300 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
300 γρ. καρύδια
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

3 ποτήρια νερό
1 φέτα λεμόνι
1 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι
1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Κόβουμε στο μπλέντερ το καρύδι ώστε να γίνει χοντροκομμένο, όχι σκόνη.
  • Το ανακατεύουμε πολύ καλά με την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την φρυγανιά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
  • Βουτυρώνουμε καλά και στα πλάγια ένα μεσαίο ταψί τετράγωνο. Αν δεν έχουμε, στρογγυλό.
  • Παίρνουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί από την μία μεριά να έρχεται ακριβώς και από την άλλη το αφήνουμε να εξέχει έξω από το ταψί.
  • Το βουτυρώνουμε και βάζουμε το 2ο φύλλο αυτή τη φορά να εξέχει από την άλλη πλευρά.
  • Συνολικά βάζουμε 4 φύλλα που βουτυρώνουμε, για βάση, να εξέχουν σε διαφορετική πλευρά του ταψιού.
  • Συνεχίζουμε, στρώνουμε φύλλο, βουτυρώνουμε και ρίχνουμε λίγο μίγμα καρυδιού με το χέρι μας να πάει παντού.
  • Συνολικά βάζουμε περίπου 6-7 φύλλα (πρέπει να αφήσουμε 4-5 φύλλα για το τέλος) με καρύδι και κάθε φορά αφήνουμε σε διαφορετική πλευρά να εξέχει.
  • Λίγο πριν τελειώσει το καρύδι δηλαδή στο 4-5 φύλλο αρχίζουμε να κλείνουμε αυτά που εξέχουν κάνοντας ακριβώς το ίδιο : βουτυρώνουμε και ρίχνουμε καρύδι. Κι έπειτα συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο
  • Αφού τελειώσει το μίγμα καρυδιού και έχουμε κλείσει όλα τα φύλλα που εξέχουν, στρώνουμε τα τελευταία μόνο βουτυρώνοντας (πάλι αφήνουμε να εξέχουν).
  • Στο προτελευταίο κλείνουμε αυτά που εξέχουν, βουτυρώνοντας το καθένα.
  • Στρώνουμε το τελευταίο φύλλο και ότι εξέχει το διπλώνουμε από την μέσα μεριά αυτή τη φορά ή απλά το κόβουμε γύρω γύρω.
  • Με ένα μαχαιράκι γυρίζουμε λίγο τα φύλλα προς τα κάτω, γύρω γύρω στο ταψί.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά το τελευταίο φύλλο και κόβουμε τον μπακλαβά διαγώνια.
  • Αν περισσέψει βούτυρο το ζεσταίνουμε καλά και το περιχύνουμε από πάνω στον κομμένο μπακλαβά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Αν πάρει γρήγορα χρώμα από πάνω, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε στο τελευταίο τέταρτο.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το καυτό σιρόπι στο καυτό μπακλαβά με μία κουτάλα και αφήνουμε να το πιει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα σερβίρουμε.

Τη συνταγή μας έδωσε η blogger Ελένη Εντζερίδου από το foof blog γευσις.