8 tips για να καταψύξεις σωστά τα λαχανικά

04.11.2014
Μάθε τα μυστικά για να έχεις πάντα τα καλύτερα καταψυγμένα λαχανικά

Θέλεις να έχεις τα δικά σου καταψυγμένα λαχανικά αντί ν' αγοράζεις τα έτοιμα του εμπορίου; Υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη απ΄ότι μπορείς να φανταστείς. Μάθε πώς θα τα καταψύξεις.

1. Καθάρισέ τα. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι το σωστό πλύσιμο! Αφαίρεσε ρίζες ή χαλασμένα φύλλα και ξέπλυσε σωστά.

2. Κατάψυξέ τα φρέσκα και όχι μαραμένα. Η κατάψυξη απλά τα διατηρεί δε τα φρεσκάρει.

3. Ζεμάτισέ τα για να απομακρύνεις τα βακτήρια και να διατηρήσεις το χρώμα ζωντανό. Μάθε πώς θα κάνεις σωστά το ζεμάτισμα πατώντας εδώ.

4. Βάλε τα σε αεροστεγές δοχείο. Ο ψυχρός αέρας μέσα στην κατάψυξη μπορεί να προκαλέσει μέχρι και... εγκαύματα στα λαχανικά. Μπορεί ν΄ακούγεται παράλογο αλλά είναι αλήθεια. Κάνε κλικ εδώ και μάθε περισσότερα.

5. Χώρισέ τα σε μικρές ποσότητες. Αφενός παγώνουν και ξεπαγώνουν ευκολότερα και αφετέρου θα σε διευκολύνει στο μαγείρεμα, αφού θα βγάζεις τόσες μεριδούλες όσες χρειάζεσαι.

6. Μη τα καταψύξεις ζεστά. Τα λαχανικά πρέπει να είναι παγωμένα ή σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπουν στην κατάψυξη.

7. Πριν τα αποθηκεύσεις μαζί σε μπολ, καλύτερα να τα βάλεις σέσα σε ένα ταψάκι αραιά τοποθετημένα και να τα αφήσει για λίγη ώρα στον καταψύκτη να παγώσουν και να "κοκκαλώσουν". Στη συνέχεια μπορείς να τα βάλεις σε δοχεία ή σακουλάκια τροφίμων σε μεριδούλες.

8. Μη ξεχνάς τις ετικέτες. Είναι βασικό να αναγράψεις με ετικετούλες την ημερομηνία κατάψυξης των λαχανικών. Έτσι θα χρησιμοποιείς πάντα τα πιο παλιά!

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα