Σουβλάκια κοτόπουλο μαριναρισμένα αλά pandespani

07.12.2014
Τα ένδοξα σουβλάκια κοτόπουλου μεσουρανούσαν στο μαγειρικό στερέωμα του υψηλού catering επί χρόνια. Λιλιπούτεια, μια τσιγκουνιά πιο μεγάλα από οδοντογλυφίδα, για λόγους κομψότητας -και περιθωρίων χρέωσης- ή απλώς μικρά έως μικρομεσαία, ψητά σκέτα ή με λαχανικά ή μαριναρισμένα σε κείνη την γλυκόξινη, ασιατικής έμπνευσης σάλτσα, είχαν μόνιμη παρουσία παλιότερα σε κάθε σεβαστό μπουφέ: απ” τα παιδικά πάρτι στο σχολείο μέχρι τα νηφιάτικα στο γκολφ, με όλα τα ενδιάμεσα.

Aνήκαν στα είδη που στο μήνα ή δίμηνο (το πολύ, αν ήσουν κοινωνικός) μπορούσες άνετα να έχεις κάνει “σουβλάκι κοτόπουλο taste drive’, έχοντας δοκιμάσει πολλές εκτελέσεις. Μαζί είχες κάνει και catering test, γευστικό, αισθητικό και εταιρικού ύφους μετρούμενο σε αριθμό καρδιναλίων. Όσο πιο καλά τα σουβλάκια τόσο υπεράριθμοι οι καρδινάλιοι. Αν ομιλούσες μάλιστα με γνωστή (πρώην δραστήρια) εταιρία catering, που φημιζόταν για τις υψηλές της επιδόσεις στο χώρο και τα εμβαπτισμένα σε φρουτοχυμούς με σόγια σουβλάκια κοτόπουλου, ένιωθες ευγνώμων που μπορούσες να τα παραγγείλεις -άσχετο, αλλά η ζωή κάνει κύκλους και “μαθημάτων μαγειρικής’, ενίοτε. Ακόμη όμως, κι από γκράντε catering προερχόμενο, στην πράξη, το σουβλάκι έφτανε σερβιρισμένο χλιαρό. Εξω και σπίτι σου. Λες και δεν ανήκε στα “της ώρας’. Αλλά κανείς δεν παραπονιόταν, αν ήταν νόστιμο, στην σπάνια δε περίπτωση που περίσσευαν κάποια καλαμάκια, ξαναζεσταίνονταν για τσιμπολόγημα την επομένη. Πάλι άρεσαν. Και για να κλείσω με τους παρελθόντες χρόνους και τις αξιολογήσεις, θα πω πως τα καλύτερα έβερ ζεστά σουβλάκια κοτόπουλου που έχω φάει σε εκδήλωση ήταν από ειδικό catering του Ecali Club. Εκπληκτικά.

Επιστροφή στο παρόν. Τα μικρά σινιέ σουβλάκια μάλλον έχουν χάσει το γκλάμουρ τους και σπάνια κυκλοφορούν στα σπίτια. Ο ανταγωνισμός και το εύκολο μπούκωμα απ” τα κανονικά, τα βαράθρωσε στο ναδίρ των επιλογών. Ο συμπαθής κλάδος των σουβλατζίδικων δείχνει να ανθίζει στην κρίση, τα “βρώμικα” και μη στέκια είναι περισσότερα απ” τα φαρμακεία και κάθε γωνία έχει εξοπλιστεί με το δικό της ανταγωνιστικό καλαμάκι. Υπερπροσφορά. Όταν τρως ένα έτοιμο με 1.5 ευρώ (και λιγότερο), η αξία της ενασχόλησης για να το φτιάξεις δικαίως πέφτει. Μα, είναι το ίδιο; Όχι, βέβαια. Δεν είναι. Αλλά η εικόνα του haute gastronomie σουβλακίου έχει παγώσει τόσο καιρό και ξεχαστεί. Το βόλεμα -μεγάλο πράγμα κι άτιμο- της διεκπεραίωσης προωθεί τις εύκολες λύσεις στα καθημερινά και ανακατατάσσει συνήθειες και προϊόντα. Καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν, διαφοροποιούν τις σχέσεις με τα κριτήρια και μεγαλώνουν τις γκρίζες ζώνεςΤο θέμα δεν είχε ραντεβού με την επικαιρότητα του pandespani. Όταν σκέφτομαι σουβλάκια αυτή την περίοδο, είναι γιατί η μέρα έβαλε στη θέση του κρέατος τον εαυτό μου. Οπότε κάνω τη σοφή, πάω με το ρεύμα και παίρνω τηλέφωνο. Σε ακτίνα max. 1000 μέτρων πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 30 ντελίβερι, κάποια απλώς συμπαθητικά, όλα με ασταθή ποιότητα, κανένα σούπερ. Όμως, με σκέφτηκαν εκείνα.

Στα πρόσφατα γενέθλια φίλης μας, προέκυψαν ως έμπνευση και είχαν την ευκαρία να ενταχθούν στο επιτυχές ανατολίτικο μενού. Έτσι, είδαν το φως της αναβίωσης. Resurrection -που λένε! Παραγγέλθηκαν τηλεφωνικά στη Φάρμα Μπράλου, ήρθαν πολύ ωραία εγκαίρως και κανονικά σε μέγεθος (100 γραμμαρίων) και μπήκαν σε πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού με μπαχαρικά και μπόλικο δυόσμο επί 24ωρο, πριν ψηθούν στο γκριλ. Αν γίνεται ανοιχτό πάρτι με bbq, αρκετό κόσμο και κάζουαλ μενού προσανατολισμένο στο street food -θα το κάνω οπωσδήποτε- είναι ιδανικό πιάτο. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αξίζει ο λίγος κόπος παραπάνω για να γίνει το μέγεθος μικρότερο και ναι, παραδόξως εδώ, πιο ελκυστικό και ορεκτικό. Όποτε προκύψει το δικό σας ραντεβού μαζί τους, εφοδιαστείτε με τα μικρότερα classy σέξι καλαμάκια και κάντε το ένα σουβλάκι, δύο. Τόσο απλό.

Στη λογική που θέλει τα σουβλάκια κοτόπουλου μικρά τε και χαριτωμένα ακολουθούν μερικά tips για να γίνουν πιο γρήγορα, εύκολα και να αποδίδει η αναβίωση σε εμφάνιση, ποιότητα και γεύση.

1. Ισχύει γενικά το 1 σε 2 ή και 1 σε 2.5. Ένα κανονικό σουβλάκι κοτόπουλου θα δώσει 2-2.5 μικρότερα.
2. Αν το σουβλάκι είναι χειροποίητο, ένα μέγεθος με 4-5 κομμάτια είναι αρκετό.
3. Τα πολύ μικρά σουβλάκια (ως 3 κομμάτια) είναι ωραία μεν, αλλά απαιτούν πιο επιδέξιους χειρισμούς και προσοχή στο ψήσιμο για να μην γίνει εντελώς μαύρο το καλαμάκι.
4. Μουσκέψτε για μισή ώρα τα καλαμάκια σε νερό, ώστε να μην γίνουν κάρβουνα στο ψήσιμο. Σκεπάστε επίσης το πιάσιμο με αλουμινόχαρτο.
5. Φέρτε το τελευταίο κομμάτι να καλύπτει σχεδόν την μύτη του ξύλου. Το κρέας θα εμποδίσει το ξυλάκι απ” το να καεί.
6. Το πιο εύκολο είναι να πάρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου ήδη έτοιμα και απλώς να τους αλλάξετε καλαμάκι, μικρύνοντάς τα ταυτόχρονα.
7. Το επόμενο εύκολο: Να πάρετε έτοιμο το κρέας του κοτόπουλου (στήθος, μπούτι) καθαρισμένο απ” το κόκαλο και να το κόψετε με το μαχαίρι σε κύβους.
8. Είναι καλύτερα τα σουβλάκια κοτόπουλου να είναι μεικτής σύστασης κρέατος: μοιράστε στήθος και μπούτι. Αν πάλι θέλετε πχ. μόνον το ένα, προσέξτε ανάλογα το ψήσιμο. Το στήθος ειδικά δεν πρέπει να στεγνώσει.
9. Αν τα κάνετε μόνοι σας (δηλ. αγοράσετε το κρέας και το κόψετε), φροντίστε τα κομμάτια να έχουν το ίδιο πάχος, άρα και ίδιο ψήσιμο.
10. Το κοτόπουλο μπορεί να αντικατασταθεί με γαλοπούλα, που έχει μεγαλύτερη μυική μάζα. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια.

Τα μικρά σουβλάκια κοτόπουλου μπορούν να σερβιριστούν και ως πιάτο. Σ” αυτή την περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος και το μενού (τι προηγείται και τι έπεται), χρειάζονται 3 ή 4 ανά άτομο (ή και περισσότερο αν πρόκειται για κύριο πάτο με 1-2 συνοδευτικά). Ταιριάζουν με τις αραβικές πίτες και με ένα ντιπ γιαουρτού. Το λεμόνι τους πάει επίσης πολύ. Η συνταγή αφορά στα μικρού μεγέθους. Αυξήστε ανάλογα με το βάρος τις ποσότητες για τα μεγαλύτερα.

Προετοιμασία: 40 λεπτά περίπου (με το ψήσιμο), αν πάρετε έτοιμα τα σουβλάκια κοτόπουλου και τα προσαρμόσετε, μεταφέροντας τα κομμάτια σε μικρότερα καλαμάκια, συν ο χρόνος για να μουσκέψουν τα ξυλάκια και για το μαρινάρισμα (min 2 και ως 24 ώρες). 45-60 λεπτά αντίστοιχα, αν πάρετε το κρέας, το κόψετε και το περάσετε στα ξυλάκια μόνοι σας. Μέτριας δυσκολίας (λόγω της κοπής) συνταγή, εύκολη αν ακολουθήσετε τα βήματα.

Υλικά (για 4 άτομα)
700-800 γραμ. κοτόπουλο στήθος ή μπούτι ή συνδυασμός, κομμένο σε κύβους 2,5 εκατ.
καλαμάκια
12 αραβικές πίτες
λεμόνι σε ροδέλες ή φετάκια
δυόσμος για το σερβίρισμα

για την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού
300 γραμ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο τριμμένο ή σκόνη
1 κ.γ. κίμινο
1 κ.γ. κόλιαντρου σκόνη
1/2 κ.γ. κάρδαμο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. καγιέν
1 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λεμόνι
15 μεγάλα φύλλα δυόσμου κομμένα σε λωρίδες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις αραβικές πίτες
ελαιόλαδο
2 κ.γ. μείγμα από κύμινο, πάπρικα (γλυκιά και καγέν) και κόλιανδρο
χοντρό αλάτι

Ετοιμάζετε τα ξυλάκια: Μουσκεύετε τα καλαμάκια της αρεσκείας σας σε νερό για 20-30 λεπτά. Τα βγάζετε απ” το νερό.

Ετοιμάζετε τα σουβλάκια: 1) Αν τα έχετε αγοράσει έτοιμα. Βγάζετε και ξαναπερνάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα μουσκεμένα καλαμάκια, με μπούσουλα τα 4-5 κομμάτια ανά καλαμάκι.
β) Αν τα κάνετε μόνοι σας. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια (πρώτα σε λωρίδες κάθετα και μετά οριζόντια) που να είναι κύβοι περί τα 2.5 εκατ. Τα περνάτε ως έχουν στα μικρά μουσκεμένα καλαμάκια.


Ετοιμάζετε την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού: Ανακατεύετε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν. Μην φοβηθείτε το αλάτι, χρειάζεται να είναι παραπάνω για να μεταφερθεί μέρος του στο κρέας. Δοκιμάστε και διορθώστε.

Βάλτε μια μικρή στρώση γιαουρτού και τοποθετείστε εναλλάξ τα σουβλάκια κοτόπουλου (βλ. φωτό) το ένα πλάι στο άλλο, προσθέτοντας παντού (πάνω και δίπλα) γιαούρτι. Αν είναι πολλά τα σουβλάκια, αρκεστείτε στο καλό στρώσιμο-πασάλειμμα.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα σε κρύο μέρος τον χειμώνα ή στο ψυγείο να μαριναριστούν από 2 ως 24 ώρες.

Ψήσιμο: Προθερμαίνετε το γκριλ στο max (250 βαθμοί C).
Τοποθετείστε τα σουβλάκια σε σχάρα πάνω από ταψί, σε 1 στρώση και καλύψτε με μια ενιαία λωρίδα αλουμινόχαρτου το ξύλο από τα καλαμάκια για να μην μαυρίσει. Βάλτε το ταψί στην επάνω θέση του φούρνου, να απέχει 10 εκατ. από το καυτό γκριλ. Ψήστε 8-10 λεπτά από την μία πλευρά και 4-5 από την άλλη. Τα σουβλάκια θα πάρουν χρώμα αλλά θα παραμείνουν ζουμερά.


Ετοιμάζετε τις αραβικές πίτες: Απλώστε τες σε ταψί, ρίξτε μια γραμμή ελαιόλαδου σε καθεμία και τα μπαχαρικά και αλείψτε τες ελαφρά. Προσθέστε χοντρό αλάτι και βάλτε το ταψί στην κάτω θέση των σουβλακίων για 3 λεπτά, ώστε οι πίτες απλώς να ζεσταθούν.
Σημείωση: Αν περισσέψει μαρινάδα γιαουρτιού, βάλτε την σε κουταλιές σε πυράντοχο πιάτο και ψήστε μαζί με τα σουβλάκια.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου σε πιατέλα και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο αν πρόκειται να περιμένουν έστω και δυο λεπτά. Σερβίρετέ τα με τα ζεστά αραβικά πιτάκια, φέτες ή ροδέλες λεμονιού και έξτρα γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.