Σοκολατένιο γλύκισμα φούρνου

16.04.2015
Υλικά για 8 άτομα
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Αναμονή 3 ώρες

Υλικά

-300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (50%-55% κακάο)
-200 ml κρέμα γάλακτος με 30%-35% λιπαρά
-4 αβγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
-50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
-80 γρ. μπισκότα (πτι μπερ, βανίλιας, κανέλας, αμυγδάλου, ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι), τριμμένα στο πολυκοπτικό
-1 πρέζα αλάτι
-κακάο, φλούδες σοκολάτας ή και ελάχιστη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
-ελάχιστο βούτυρο για τη φόρμα

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε μια μέτρια φόρμα για τάρτες ή άλλο αντίστοιχο πυρίμαχο σκεύος με περιεκτικότητα 500-750 ml. Γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση ένα μεγαλύτερο σκεύος και το βάζουμε στον φούρνο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή: Ο κάδος πρέπει να είναι απόλυτα στεγνός και καθαρός, ενώ τα ασπράδια δεν πρέπει να έχουν ίχνος από κρόκο. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, το αλάτι, τον καφέ και τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω ώσπου να ενσωματωθεί στο μείγμα της σοκολάτας. Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά, τοποθετώντας τη φόρμα μέσα στο ταψί με το νερό που έχουμε ήδη βάλει στον φούρνο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες. Οταν πρόκειται να το σερβίρουμε, βυθίζουμε τη φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε με κακάο κοσκινισμένο, φλούδες σοκολάτας και από πάνω κοσκινίζουμε ελάχιστη ζάχαρη άχνη.