Κορμός σοκολάτας αλά Pandespani

19.12.2014
Κορμός σοκολάτας ή μωσαϊκό ή σαλάμι. Όπως και να το πούμε δεν υπάρχει αυτός που δεν το γνωρίζει.

Εδώ και πολλά χρόνια το συγκαταλέγω στην χρυσή μου ‘γλυκιά’ πεντάδα. Κλασική συνταγή που έφτιαχναν οι μαμάδες μας κι εμείς με τη σειρά μας φτιάχνουμε και θα φτιάχνουμε στα παιδιά μας. Όσες οι μαμάδες λοιπόν, άλλες τόσες και οι παραλλαγές του γλυκού σοκολατένιου κορμού, η καθεμία με το δικό της στίγμα για να περηφανεύονται τα πιτσιρίκια «η δική μου η μαμά το κάνει αλλιώς». Κάπως έτσι περηφανευόμουν κι εγώ αφού η δική μου, εφόσον πάγωνε ο κορμός, του φόραγε ένα ‘μαύρο παλτό’, το επικάλυπτε δηλαδή με λιωμένη κουβερτούρα -διπλή η σοκολάτα, διπλή και η χαρά μου!

Τα υλικά υπάρχουν πάντα στα ντουλάπια μας. Λίγη σοκολάτα, λίγο βούτυρο, λίγα μπισκότα και λίγο κονιάκ (που κι αυτό πολλοί το παραλείπουν) –πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο νόστιμο γλυκό δεν γίνεται. Παρότι -λόγω ευκολίας και ψυγείου- φοράει συχνά την ταμπέλα του καλοκαιρινού γλυκού, ο χειμώνας του πάει γάντι, κι αν ντυθεί με ξηρούς καρπούς -οι περισσότεροι άλλωστε του ταιριάζουν-, ο κορμός σοκολάτας γίνεται εκτός από νόστιμος και πραγματικά εμφανίσιμος. Η μαύρη κουβερτούρα τον καθιστά χαμηλό σε θερμιδική αξία και υψηλό σε διατροφική, αφού ανήκει στις πλέον γνωστές μας υπερτροφές. Μοιραζόμαστε μαζί σας μια εκδοχή της προηγούμενης γενιάς Pandespani, που χρησιμοποιεί αντί για ζάχαρη, τα γλυκά μπισκότα Miranda. Τώρα εσείς αν είστε φανατικός θαυμαστής της ζάχαρης και επιμένετε, μπορείτε να κάνετε την «ατασθαλία» σας προσθέτοντας λίγη όμως, στα υλικά.

Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου συν ο χρόνος να παγώσει στο ψυγείο. Ο κορμός σοκολάτας είναι καλύτερος την επομένη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, κάσιους ή μακαντέμια, ακόμη και να ενισχύσετε το μείγμα βάζοντάς και μέσα. Επίσης, να κάνετε 1/3 – 1/2 μείγμα σοκολάτας επιπλέον, παίζοντας και με τα είδη της (π.χ. γάλακτος ή άσπρη με κουβερτούρα) και να τον περιχύσετε όταν παγώσει, κάνοντάς τον διπλά σοκολατένιο. Ξαναβάλτε τον στο ψυγείο ώστε να στερεοποιηθεί. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 8-10 μερίδες)
200 ml κρέμα γάλακτος (όλα τα λιπαρά)
300 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας (από 55% κακάο και πάνω) σε κομμάτια
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. κονιάκ ή Cointreau ή ρούμι ή άλλο αντίστοιχο ποτό ή λικέρ της αρεσκείας σας
450 γρ. μπισκότα Μιράντα ή ανάλογα
7-8 κ.σ. καρύδι χοντροσπασμένο

Ετοιμάζετε τη σοκολάτα: Σε μικρό κατσαρόλι και μέτρια φωτιά βάζετε την κρέμα να ζεσταθεί καλά, αλλά να μην βράσει. Σε άλλο κατσαρόλι λιώνετε σε μπεν μαρί (μπολ πάνω σε νερό που οριακά δεν βράζει) την σοκολάτα. Μόλις λιώσει, προσθέτετε την ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να ενωθούν. Προσθέτετε το βούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύετε εκ νέου να ενσωματωθούν. Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει κάπως το μείγμα, το οποίο και θα πήξει.

Κάνετε τον κορμό σοκολάτας: Σε μπολ σπάζετε τα μπισκότα στα 4 κομμάτια (στο περίπου με τα χέρια) και ρίχνετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε.

Κόβετε ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε το μείγμα στο κέντρο του κατά το μήκος του δίνετε το σχήμα του κορμού. Πασπαλίζετε με το μισό περίπου τριμμένο καρύδι, τυλίγετε τη λαδόκολλα σφιχτά και την βάζετε βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Σερβίρισμα: Βγάζετε τον κορμό σοκολάτας και τον μεταφέρετε σε πιατέλα. Προσθέτετε το υπόλοιπο καρύδι πιέζοντάς το ελαφρά πάνω του και αφήνετε λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβετε κάθετα σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.